Linkuri accesibilitate

Șeful Misiunii OSCE la Chişinău îngrijorat de evoluțiile privind satul Varnița și deschiderea unui centru transnistrean la Moscova


Un comunicat al Misiunii OSCE la Chişinău anunță că șeful oficiului, Claus Neukirch, este îngrijorat că „evoluțiile recente cu privire la satul Varnița și deschiderea unui centru socio-cultural transnistrean la Moscova ar putea submina încrederea construită în ultimii ani în procesul de reglementare transnistreană”.

Comunicatul vine după ce Chişinăul a reacționat oficial la deschiderea pe 22 ianuarie, cu acceptul autorităților ruse, a ceea ce Tiraspolul numește „reprezentanță oficială a Transnistriei la Moscova”, iar Rusia califică drept „organizație non-profit pentru dezvoltarea legăturilor cu Moscova”. Iar pe 25 ianuarie liderul separatist Vadim Krasnoselski a semnat un decret în care spune că satul Varnița s-ar afla „temporar sub controlul Republicii Moldova”, iar funcțiile de administrare sunt exercitate de structurile locale din satul Proteagailovca, subordonate regimului separatist de la Tiraspol.

Premierul Pavel Filip a calificat miercuri aceste acțiuni ca fiind provocări din partea Tiraspolului și a cerut participanților în formatul 5+2 să ia atitudine.

Claus Neukirch îndemnă părțile „să se țină de cursul de interacțiune constructivă și de consolidare a încrederii și să se abțină de la orice acțiuni unilaterale care ar putea fi percepute ca provocatoare sau care ar duce la tensiuni”, notează comunicatul OSCE. „Este clar în egală măsură că satul Varnița este administrat de autoritățile locale confirmate în cadrul alegerilor locale moldovenești din iunie 2015”, a adăugat șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Astăzi în cadrul unei întâlniri cu șefii misiunilor diplomatice ale Rusei, Ucrainei, Slovaciei, OSCE, Statelor Unite şi Uniunii Europene, Ministerul de Externe de la Chişinău a declarat că aceste acțiuni sunt „o provocare la adresa partenerilor internaţionali implicaţi în procesul de pace transnistrean, de natură să destabilizeze situaţia în Zona de securitate şi să creeze noi tensiuni între cele două maluri ale Nistrului”.

XS
SM
MD
LG