Linkuri accesibilitate

Rusia suspendă și ea aplicarea Tratatului INF


Președintele Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunțat că și Rusia suspendă obligațiile sale din cadrul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), la o zi după ce Statele Unite au făcut un anunț similar. Declaratia liderului de la Kremlin vine după o ședintă desfășurată astazi cu ministrul său de externe Serghei Lavrov si cu ministrul apărarii Serghei Șoigu. Putin i-a cerut lui Lavrov să nu înceapa noi convorbiri cu Washingtonul pe teme de dezarmare și a anunțat ca Ministerul rus al apărării va incepe dezvoltarea unor noi rachete cu capacități nucleare, inclusive rachete supersonice, dar că Rusia va evita să fie atrasă într-o noua cursa costisitoare a inarmărilor. Konstantin Kosaciov, presedintele Comitetului pentru afaceri externe al Consiliului Federației a declarat în această dimineata că decizia Washingtonului de a se retrage din tratat INF ar fi, „un nou pas către distrugerea sa”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus externe, Maria Zaharova, a spus că Moscova nu a primit dovezi de la Washington privind pretinsa încălcare de către Rusia a Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune.

Statele Unite au anunțat, vineri, că își suspendă obligațiile în cadrul Tratatului, începând cu 2 februarie, pe motiv că Rusia l-ar încălca, dezvoltând o rachetă de croazieră interzisă. Moscova respinge acuzațiile. NATO s-a alăturat poziției Statelor Unite. Washingtonul a anunțat că se va retrage definitiv din acord, după o jumătate de an, dacă Rusia nu-și va relua îndeplinirea obligațiilor.

XS
SM
MD
LG