Linkuri accesibilitate

Rusia își suspendă participarea în Tratatul INF și refuză pentru moment noi convorbiri pe tema dezarmării cu Statele Unite


Tiruri de rachete ruse la manevrele militare de la Chita în septembrie 2018
Tiruri de rachete ruse la manevrele militare de la Chita în septembrie 2018

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunțat că și Rusia suspendă obligațiile sale din cadrul Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), la o zi după ce Statele Unite au făcut un anunț similar. Declaratia șefului de la Kremlin vine după o ședință, astăzi, cu ministrul său de externe Serghei Lavrov si cu ministrul apărarii Serghei Șoigu. Putin i-a cerut lui Lavrov să nu înceapa noi convorbiri cu Washingtonul pe teme de dezarmare și a anunțat că Ministerul rus al apărării va incepe dezvoltarea unor noi rachete cu capacități nucleare, inclusive rachete supersonice, precizînd că Rusia va evita să fie atrasă într-o noua cursa costisitoare a inarmărilor.

Konstantin Kosaciov, presedintele Comitetului pentrtu afaceri externe al Consiliului Federației, a declarat în această dimineata că decizia Washingtonului de a se retrage din tratat INF ar fi, „un nou pas către distrugerea sa”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova nu a primit dovezi de la Washington privind pretinsa încălcare de către Rusia a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare.

Statele Unite au anunțat vineri că își suspendă obligațiile în cadrul Tratatului, începând cu 2 februarie, pe motiv că Rusia l-ar încălca, dezvoltând o rachetă de croazieră interzisă. Moscova respinge acuzațiile. NATO s-a alăturat poziției Statelor Unite.

Washingtonul a anunțat că se va retrage definitiv din acord, după o jumătate de an, dacă Rusia nu-și va relua îndeplinirea obligațiilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG