Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Moscova a avizat pozitiv proiectul legii privind eventuala izolare a RuNet-ului


Protest la Moscova împotriva încercărilor guvernului rus de a controla internetul, aprilie 2018
Protest la Moscova împotriva încercărilor guvernului rus de a controla internetul, aprilie 2018

Guvernul de la Moscova a avizat pozitiv proiectul de lege privind eventuala deconectare a internetului în Rusia de la rețeaua globală. Însă guvernul rus a cerut parlamentarilor, după aprobarea proiectului în prima lectură, să indice sursele de finanțare pentru instalarea echipamentelor suplimentare la operatorii de rețele, necesare pentru izolarea segmentului rusesc de Internet. Autorii proiectului spuneau că aplicarea legii nu ar cere cheltuieli în plus, dar experții guvernului i-au contrazis.

Totodată, în aviz se atrage atenția asupra faptului că instalarea de noi echipamente nu ar trebui să conducă la înrăutățirea calității conexiunii de internet, cu excepția cazurilor de interdicție impusă răspândirii unor informații în rețea. Guvernul cere ca proiectul să definească mai exact amenințările de securitate și integritate, în baza cărora internetul rusesc ar putea fi izolat de rețeaua globală.

Proiectul a fost înaintat în Duma de Stat în decembrie 2018, printre autori fiind Andrei Klișas, aflat pe lista de sancțiuni occidentale pentru implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina, și Andrei Lugovoi, suspectat de procuratura britanică de otrăvirea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko. Autorii proiectului de lege invocă pretinse acțiuni agresive ale Statelor Unite ale Americii în spațiul cibernetic. Pe de altă parte, în Statele Unite se desfășoară o anchetă privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG