Linkuri accesibilitate

Parlamentul Ucrainei a introdus în Constituție obiectivul strategic de aderare la UE și NATO


Petro Poroșenko și deputații, aplaudând după aprobarea amendamentului constituțional
Petro Poroșenko și deputații, aplaudând după aprobarea amendamentului constituțional

Rada supremă a Ucrainei a introdus în Constituție obiectivul strategic de aderare a țării la Uniunea Europeană și NATO. Amendamentul a fost sprijinit, în ultima lectură, de 334 de parlamentari, numărul minim necesar fiind 300.

Luând cuvântul înainte de vot, președintele Petro Poroșenko a declarat că „este o zi istorică pentru Ucraina” și ceea ce el a numit drept „încă un pas important” spre eventuala calitate de membru a țării în structurile euro-atlantice. Petro

Poroșenko a mai spus că Rusia a reușit să declanșeze o agresiune împotriva Ucraina pentru că unii politicieni ucraineni au promovat principiul neutralității țării.

Amendamentul constituțional este una din promisiunile electorale ale președintelui Petro Poroșenko, în campania pentru alegerile prezidențiale din 31 martie. El obligă Parlamentul și Guvernul să acționeze în sensul orientării strategice a Ucrainei spre aderarea la Uniunea Europeană și NATO.

La toamnă, în Ucraina, vor avea loc și alegeri parlamentare. Un ultim sondaj de opinie arată că 50% din ucraineni sprijină aderarea la Uniunea Europeană, iar 30% pledează pentru echidistanță față de Rusia și Occident; 46% din cei chestionați sprijină aderarea țării la NATO, 32% sunt împotriva aderării.

XS
SM
MD
LG