Linkuri accesibilitate

Posibil compromis în Congresul american, fără zidul de frontieră cerut de președintele Trump


Președintele american Donald Trump, Washington, 6 februarie 2019
Președintele american Donald Trump, Washington, 6 februarie 2019

Republicanii și democrații din Congresul american au anunțat că ar fi aproape de un compromis ca să evite o nouă închidere parțială a administrației. Se pare că au negociat un compromis care include ridicarea unor bariere la granița cu Mexic dar nu zidul cerut de președintele Donald Trump, zid care a provocat deja închiderea parțială a administrației timp de 35 de zile. În acest moment, există un buget temporar, aprobat de președintele Trump numai până vineri noapte, 15 februarie.

Democrații continuă să refuze să finanțeze cu aproape 6 miliarde de dolari zidul de graniță cerut de Trump, argumentând că ar fi inutil și nu va opri imigrația ilegală. Republicanii pe de altă parte vor să evite o nouă închiderea a administrației, după ce sute de mii de angajați federali nu au fost plătiți mai bine de o lună, trimiși în concediu fără plată sau obligați să lucreze fără plată. Ultimele sondaje arată că majoritatea americanilor consideră că președintele este responsabil pentru această criză.

Luni noapte, după ce s-a anunțat posibilitatea unui compromis în Congres, președintele Donald Trump a organizat un miting în Texas, la El Paso, în imediata apropiere a graniței cu Mexicul unde a cerut din nou ridicarea zidului de frontieră. În ultimele luni, președintele a vorbit și despre posibilitatea de a decreta „starea de urgență” pentru a finanța ridicarea zidului fără aprobarea prealabilă a Congresului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG