Linkuri accesibilitate

Anul 2019 are o importanță deosebită pentru relațiile dintre UE și vecinii estici - declarație comună a Suediei, Poloniei și Cehiei


Miniştrii de externe ai Suediei, Poloniei și Cehiei - Margot Wallström, Jacek Czaputowicz şi Tomáš Petříček - scriu într-o declarație comună că anul 2019 are o importanță deosebită pentru relațiile dintre UE și vecinii estici: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina.

„Astăzi putem spune cu toată convingerea că acest parteneriat unic s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes inițiative ale UE în domeniul politicii externe. Are o bază stabilă în valorile comune, drepturile omului, statul de drept, democrație și buna guvernare”, se spune în declarația citat de agenţia IPN. Parteneriatul Estic (PE) a fost lansat în timpul preşedinţiei Cehiei la Consiliul European, acum 10 ani.

Oficialii afirmă că transformarea politică nu a fost încă pe deplin realizată, sunt încă multe de făcut, dar majoritatea cetățenilor din țările PE împărtășesc valorile europene și identitatea europeană, ceea ce îi motivează să depună eforturi pentru a atinge acest obiectiv. „Datorită PE, UE și partenerii săi din Est investesc în dezvoltarea, securitatea și stabilitatea în Europa de Est”, mai scriu oficialii europeni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG