Linkuri accesibilitate

Un cunoscut ONG rus pentru apărarea drepturilor omului pe lista „agenților străini”


Ministerul rus de Justiție a repus cunoscuta asociaţie „Pentru Drepturile Omului” pe lista organizațiilor considerate „agent străin”, denumire controversată aplicată organizaţiilor care beneficiază de o finanţare din străinătate. Ministerul a precizat că a luat decizia după un „control inopinat de documente ale ONG-ului".

Preşedintele organizaţiei, Lev Ponomariov, un critic vocal al Serviciului rus de Informații (FSB) susține că este un atac „personal pentru că eu critic deschis FSB pentru urmăririle declanşate împotriva tinerilor” opozanţi. Ponomariov a precizat pentru AFP că nu va face apel la această nouă decizie. În decembrie, fusese reținut pentru 16 zile pentru că încercase să organizeze, prin rețelele de socializare, o demonstrație neautorizată.

La sfârşitul lui 2014, Asociația „Pentru Drepturile Omului" fusese deja clasificată drept „agent strain”, dar Ministerul Justiţiei a revenit asupra acestei decizii un an mai târziu, după o plângere depusă de Lev Ponomariov. O lege votată în 2012 obligă organizaţiile care beneficiază de o finanţare din străinătate şi au o „activitate politică”, să se înregistreze în Rusia ca „agent străin” şi să precizeze acest lucru în toate comunicatele sau activităţile publice.

XS
SM
MD
LG