Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: recentele critici ale guvernului moldovean în adresa Rusiei trebuie examinate prin prisma electorală


Președintele Igor Dodon
Președintele Igor Dodon

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în marginea Conferinței pentru Securitate de la München, spunându-i că recentele critici ale guvernului de la Chișinău în adresa Rusiei „trebuie examinate prin prisma campaniei electorale și că după aceasta, situația se va schimba în bine”, potrivit unui comunicat de presă.

Dodon, care pledează pentru relații strânse cu Moscova, speră că partidul său socialist va câștiga alegerile parlamentare din 24 februarie. La conferința de la München, unde se adună anual lideri internaționali, oficiali, diplomați și experți pentru a discuta despre cele mai stringente amenințări de securitate, Dodon nu figurează pe lista vorbitorilor.

Dar el spune că folosește platforma conferinței pentru a purta consultări informale pe marginea unui „Pachet comprehensiv pentru Moldova”. Acesta s-ar baza pe ideea că neutralitatea Moldovei trebuie garantată internațional așa încât aceasta să nu aderă vreodată la NATO. Săptămâna aceasta, guvernul moldovean condus de democrați a criticat Rusia în legătură cu refuzul de a-i oferi acces consular la cei doi piloți moldoveni aflați la Moscova după eliberarea lor recentă din captivitatea talibanilor din Afganistan.

Premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu cred că președintele Dodon, care și-a asumat merite în eliberarea ostatecilor în colaborare cu Rusia, ar dori să obțină din acest caz beneficii electorale pentru socialiștii săi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG