Linkuri accesibilitate

Ucraina nu va permite Tiraspolului să deschidă o reprezentanță diplomatică la Kiev


Ekaterina Zelenko, purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe de la Kiev

Ucraina nu va permite Tiraspolului să deschidă o reprezentanță diplomatică la Kiev. Declarații în acest sens a făcut secretara de presă a Ministerului ucrainean de Externe, Ekaterina Zelenko. „În Ucraina deja există o reprezentanță diplomatică – este vorba despre ambasada Republicii Moldova. Transnistria este parte a Moldovei și Ucraina, ca țară garant va continua să depună eforturi pentru a soluționa chestiunea transnistreană”, a declarat Ekaterina Zelenko, citată de agenția de știri Ukrinfo.

Liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Tiraspolul intenționează să-și deschidă reprezentanțe oficiale la Kiev și Bruxelles. „După ce la Moscova a fost deschisă o reprezentanță oficială a republicii moldovenești nistrene, instituții similare trebuie să apară și în capitala Ucrainei, care este garant în negocieri, și în cea a Uniunii Europene, care este observator în formatul 5+2”, a declarat Vadim Krasnoselski, citat de presa transnistreană.

Tiraspolul a inaugurat pe 22 ianuarie la Moscova, cu acceptul autorităților Federaţiei Ruse, o reprezentanță a regiunii, numită Fundația Transnistria. MAE rus a declarat că ar fi vorba doar despre o instituție culturală, Tiraspolul pretinde că este o reprezentanță diplomatică oficială. Chişinăul a protestat oficial împotriva deschiderii acestei reprezentanțe, cerând mediatorilor din formatul 5+2 să ia atitudine.

XS
SM
MD
LG