Linkuri accesibilitate

Alegătorii din regiunea transnistreană, mărul discordiei între democrați și socialiști (VIDEO)


 Doroţcaia, Dubăsari, 24 februarie 2019
Doroţcaia, Dubăsari, 24 februarie 2019

Partidul Democrat şi Partidul Socialiștilor s-au acuzat reciproce că ar fi organizat transportarea în masă a alegătorilor din regiunea transnistreană.

Președintel Igor Dodon a acuzat guvernarea democrată că ar utiliza resursa administrativă în stânga Nistrului. „Am informații că Sheriff dă indicații ca să vină transnistrenii să voteze Partidul Democrat”, a spus Dodon. În timp ce el anunţa că socialiţii urmează să depună o contestaţie la CEC pentru acest presupus abuz, Partidul Democrat a şi depus una. În contestaţie democraţii acuză PSRM că „oferă bani pentru participarea la votare în secţiile arondate locuitorilor din stânga Nistrului”.

CEC a spus că a sesizat Poliţia despre presupusele cazuri de transport organizat al alegătorilor din stânga Nistrului şi că acestea urmează a fi documentate și examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor.

PD e cel mai activ la depunerea contestaţiilor la CEC. Două din ele îi vizează pe liberii blocului ACUM. Lui Andrei Năstase i se reproşează că ar fi făcut agitaţie electorală în incinta secţiei în care a votat, lucru ce contravine legislaţiei, iar Maiei Sandu – faptul că „face agitaţie electorală anti referendum, deşi nu s-a înregistrat în calitate de concurent electoral pentru plebiscit”. O altă contestaţie a democraţilor se referă la faptul că în cadrul unei secţii de votare din Comrat, urna de vot are imprimată emblema Federaţiei Rusă.

Blocul ACUM susţine, pe de altă parte, că în circumscripţia 33 din suburbiile capitalei, în care candidează Andrei Năstase, alegătorii ar fi aduşi organizat de democratul Constantin Ţuţu. „Oamenii sunt plătiți în cazul în care au votat „corect” și li se propun băuturi alcoolice”, se spune într-un comunicat al blocului ACUM. Se mai afirmă şi că la secțiile de votare din această circumscripție internetul ar fi bruiat, iar într-o secţie camera de supraveghere a urnei ar fi fost scoasă pe motiv că nu funcționează şi reinstalată abia peste o oră. Candidatul blocului ACUM Alexandru Slusari a spus că socialiştii i-ar fi distrus un banner electoral. Iar de la Comrat se relatează că activiştii candidatului independent Nicolae Dudoglo şi ai PD ar fi distrus materiale electorale ale Partidului Şor.

Din diaspora se relatează că mai mulţi cetăţeni nu pot vota din cauza paşapoartelor expirate. Unora nu li se oferă nici posibilitatea de a contesta acest lucru. Spre deosebire de scrutinele precedente, în cel de duminică, 24 februarie, cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare nu ai pot vota în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor expirate.

Asociaţia Promo-LEX, care are cea mai numeroasă reţea de observatori naţionali, a anunţat că nu semnala nereguli pe parcursul zilei, aşa cum a făcut-o la scrutine anterioare. Decizia a fost luată după ce Asociația fusese criticată de Partidul Democrat că ar face o monitorizare părtinitoare şi trunchiată a campaniei electorale.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG