Linkuri accesibilitate

Vitalie Vovc: Numărul celor cu pașapoartele expirate va fi destul de mare


Secţia de votare de la Paris, 30 octombrie 2016
Secţia de votare de la Paris, 30 octombrie 2016

Interviu cu un moldovean stabilit la Paris.

Cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare nu pot vota la alegerile parlamentare de azi în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor expirate. Moldoveanul stabilit la Paris Vitalie Vovc e unul dintre alegătorii care nu a putut să-şi exercite dreptul la vot mergând la ambasada Republicii Moldova în Franta.

Europa Liberă: Cât de importante sunt aceste alegeri parlamentare pentru diasporă?

Vitalie Vovc
Vitalie Vovc

Vitalie Vovc: „Nu mă așteptam să fie atâta lume. Eu am venit foarte devreme, relativ devreme, deci la secția de vot era ora 9.00 și erau deja persoane, stăteau la coadă; se lucra intens. Cred că există o bună parte din emigrații din Republica Moldova care urmăresc cu atenție evenimentele din țară și care participă regulat la scrutine și cred că se va întâmpla și de această dată, poate mai puțin decât la ultimele prezidențiale, fiindcă această atitudine permanentă, acest stres permanent demotivează și descurajează multă lume

Europa Liberă: Vitalie Vovc a votat?

Vitalie Vovc: „Vitalie Vovc, din păcate, nu a reușit să voteze, fiindcă pașaportul meu este expirat, dar am ținut să fiu prezent. Eu sunt cetățean al Republicii Franceze și nu utilizez pașaportul Republicii Moldova pentru a mă deplasa. Buletinul de identitate îmi este valabil, bineînțeles, dar așa sunt regulile făcute și am depus o contestație la biroul electoral. Asta este.”

Europa Liberă: Dar ai cunoscut bine acea decizie din 14 ianuarie a acestui an când Curtea Constituțională a hotărât că se poate vota doar în baza actelor valabile?

Vitalie Vovc: „Da, bineînțeles, această decizie am cunoscut-o, am și scris, am protestat împotriva ei, nu sunt luate decizii de genul acesta cu o lună înainte de scrutin, deci chiar azi-dimineață, cât am stat eu pe lângă biroul de vot s-au prezentat mai multe persoane doar cu buletinul de identitate, fără pașapoarte, au mai fost și alte persoane care au venit cu pașapoartele expirate. Deci, cred că numărul celor care nu vor reuși să voteze din cauza acestei decizii va fi destul de mare.”

XS
SM
MD
LG