Linkuri accesibilitate

Cu o lună înainte de alegeri în Ucraina, fostul premier Iulia Timoșenko a cerut demisia președintelui Petro Poroșenko


Iulia Timoșenko la tribuna Parlamentului din Kiev
Iulia Timoșenko la tribuna Parlamentului din Kiev

Iulia Timoșenko, candidată la alegerile prezidențiale din Ucraina de la sfârşitul lunii martie, a cerut declanșarea procedurilor de „impeachment” împotriva preşedintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, acuzându-l de trădare, după ce, la o televiziune locală, un material de investigație sugera că persoane din anturajul președintelui Poroșenko s-ar fi îmbogățit prin trafic de echipament militar din Rusia. Investigația jurnalistică pretindea că fiul unui apropiat al președintelui Poroșenko, Oleh Hladkovski, adjunctul secretarului Consiliului de Apărare și de Securitate Națională, ar fi organizat în 2015 o rețea de contrabandă cu componente de la echipamente militare rusești, la un an după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și declanșarea operațiunilor militare secesioniste în Luhansk și Donețk. În opinia Iuliei Timoșenko, exprimată astăzi în Rada de la Kiev, aceste operațiuni pot fi considerate acte de trădare în baza legislației și „colaborare cu inamicul”.

Și candidatul prezidențial Volodimir Zelensky s-a referit la investigația jurnalistică și a scris pe pagina sa de FB că „nu are cuvinte” că comenteze aceste fapte care sunt ale unor politicieni care „au venit la putere pe sânge și care câştigă bani din sânge”.

Rata de popularitate a lui Petro Poroșenko în aceste alegeri prezidențiale în care candidează pentru un nou mandat este foarte joasă și i se dau puține şanse să câştige. El și oamenii din anturajul său sunt acuzați de presă de corupție.

XS
SM
MD
LG