Linkuri accesibilitate

„Troika Laundromat”: noi dezvăluiri despre spălări de bani pe scară largă în Rusia


Generic -- Hundred Dollar Bills Hanging From a Clothesline on a Dark Background.
Generic -- Hundred Dollar Bills Hanging From a Clothesline on a Dark Background.

Au ieșit la lumină informații despre o schemă globală de spălare de bani în sumă de 9 miliarde de dolari, concepută și condusă de cea mai mare bancă de investiții din Rusia și având legături cu elita conducătoare a Rusiei.

Într-o investigație publicată luni, 4 martie, Organized Crime and Corruption Reporting Project (Proiectul de Relatări despre Crima Organizată și Corupție - OCCRP), se spune că schema botezată „Troika Laundromat” a permis politicienilor corupți și capilor crimei organizate să spele bani, să evite plata impozitelor, să-și ascundă avuțiile în străinătate și alte activități ilegale.

Investigația l-a scos în evidență pe Serghei Roldugin, violoncelist și prieten vechi al președintelui rus Vladimir Putin, ca unul din principalii beneficiari ai schemei.

OCCRP, grupare cu sediul la Sarajevo care deja a descoperit alte două asemenea scheme, cunoscute ca Laundromatul Rusesc și Laundromatul Azer, a spus că ancheta a fost posibilă grație uneia din cele mai mari scurgeri de informații despre tranzacții bancare din istorie, obținută în comun cu site-ul de știre lituanian 15min.lit.

Serghei Roldughin
Serghei Roldughin

„Creierul” schemei ar fi banca particulară rusească de investiții Troika Dialog, pe vremuri cea mai mare din țară, condusă de bancherul ruso-armean Ruben Vardanyan, considerat de mulți o figură progresistă, pro-occidentală. Troika Dialog a pus la cale la mijlocul anilor 2000 o rețea de peste 75 de companii offshore interconectate, dintre care cel puțin 35 și-au deschis conturi la Ukio Bankas, o bancă lituaniană cu probleme, închisă în 2013.

„Sub conducerea băncii Troika Dialog, miliarde de dolari din Rusia au intrat în conturile de la Ukio”, spune investigația OCCRP, adăugând că banii au fost apoi transferați multor beneficiari, cunoscuți și necunoscuți, adesea în baza unor facturi falsificate.

Se spune că violoncelistul Roldugin, al cărui nume a fost pomenit și în dosarul Panama Papers, ar fi primit prin „Troika Laundromat” 69 de milioane de dolari.

Schema a permis membrilor elitelor politice și de afaceri din Rusia să cumpere discret acțiuni la companii de stat, imobile în Rusia și în străinătate. OCCRP a mai descoperit că în documentele oficiale, proprietarii firmelor offshore care au facilitat asemenea tranzacții de milioane erau de fapt țărani din Armenia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG