Linkuri accesibilitate

Ambasada Bulgariei la Moscova implicată în „Troika Laundromat”?


Ambasada Bulgariei la Moscova
Ambasada Bulgariei la Moscova

Ambasada Bulgariei la Moscova a primit transferuri bancare în valoare de 408.120 de dolari din două companii implicate în „spălătoria” de bani cunoscută sub denumirea „Troika” (o schemă în valoare de nouă miliarde de dolari, care a deservit elita Rusiei), informează Serviciul bulgar al postului de radio Europa Liberă.

Este vorbă de Pharmel Trade și Interwest Alliance Limited. Motivul oficial care a stat la baza plăților în perioada 2006-2007 este vânzări de piese de rezervă.

La întrebarea site-ului „Bivol” care participă la ancheta organizației OCCRP (proiect ziaristic internațional de investigare a crimei organizate și corupției), surse de la ministerul bulgar de externe au anunțat că cele două companii, ambasada și băncile vor fi verificate.

Fostul primar al orașului Țarevo, Petko Arnaudov, a primit un transfer de 55.000 de euro de la compania off-shore Eviac Holding. Transferul a avut la bază organizarea unei expoziții în galeria de artă condusă de soția primarului. Compania din Beliz apare în scandalul Magnitski.

Un alt nume bulgăresc în scandalul „Troika” este cel al actualului prefect al regiunii Burgas, Vălcio Ciolakov, avocat. El a primit două transferuri în valoare de aproape 200 000 de euro în 2009. Ciolakov a refuzat să comenteze destinația banilor.

Un fost deputat din PSB Krasimir Premianov a primit din altă companie off-shore 5 000 de euro.

Site-ul de investigații „Bivol” relatează despre mai multe transferuri spre cetățeni ruși stabiliți în Bulgaria care au la bază motive fictive. În acest mod, este ocolit fiscul în Rusia și în Bulgaria.

Compania Meister Developers, citată într-un scandal de corupție în Rusia, a transferat 420.000 de euro pentru servicii de marketing unor companii, din care două aparțin politicienilor bulgari Lacezar Bogdanov și Stamir Stoianov.

XS
SM
MD
LG