Linkuri accesibilitate

„120 de romi bulgari pleacă zilnic în Germania”


Pe aeroportul din Sofia, romi expulzați din Franța (imagine de arhivă)
Pe aeroportul din Sofia, romi expulzați din Franța (imagine de arhivă)

Cartiere întregi din zonele cu populație romă în Bulgaria se mută în mod organizat în Germania. Exodul este cu dimensiuni și rapiditate pe care agenția Frognews le definește drept istorice. Romi vorbitori de limbă turcă din Plovdiv și Șumen au populat câteva zone din orașul Duisburg. În spatele exodului stau dorința de a trăi mai bine, dar și interesele financiare ale unor etnici turci stabiliți demult în Germania. Noii veniți sunt exploatați prin muncă la negru și cedează traficanților o parte din ajutoarele sociale primite de la statul german.

Ziarista de la revista „Der Spiegel” Mary Gross a studiat motivele care stau la baza exodului spre Duisburg și Dortmund a peste 12.000 de locuitori din „Stolipinovo” – cel mai mare cartier de romi în Balcani aflat în orașul Plovdiv.

Organizatorii turci câştigă de pe urmă exodului care este finanțat de cetățeni ai unei țări membre a Uniunii ce nu trece, precum Siria sau Irak, prin război sau conflict intern.

Scriitorul Franz Fall a locuit jumătate de an în noul cartier al romilor bulgari de la Duisburg, cu scopul de a colecta informații pentru schimbarea în structura etnică și socială a orașului. El constată că, în pofidă greutăților și a exploatării de către traficanți, zilnic, 120 de romi bulgari continuă să sosească în Germania.

Unul din noii imigranți recunoaște că a venit din sărăcie. El lucrează la negru într-o brutărie și este plătit cu numai 8 euro pe oră. Banii însă îi ajung nu numai să trăiască bine cu familia, dar și să trimită rudelor în țară.

Cel intervievat nu vede perspective în orașul său natal Plovdiv. La Duisburg se simte bine, toți se comportă normal, copii merg la școală și au o perspectivă mult mai bună.

În cartierele de romi în Bulgaria, condițiile de viața sunt incomparabil mai proaste fața de cele din Duisburg. După ce reușesc să se integreze în sistemul social german, refugiații nu mai doresc să revină în țară.

Germania garantează un prag minim de 424 de euro pentru fiecare membru al unei familii și, dacă salariul este mic, imigranții primesc supliment până la acest prag. Este nevoie numai de un loc de muncă, de câteva ore pe zi. În afară de pragul minim, Germania garantează un supliment lunar pentru fiecare copil, în valoare de aproximativ 200 de euro. Suma este cu 50 de euro mai mare pentru cel de al patrulea, al cincilea și așa mai departe.

La aceasta se adaugă 200 de euro de mâncare pentru fiecare membru al familiei și 400 de euro pentru chirie pe familie. Cu un salariu minim, venitul lunar al unei familii poate depăși 1200 de euro, fără a lua în calcul adaosul pentru copii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG