Linkuri accesibilitate

Andrei Năstase: „Ne preocupă principiile, valorile, activitățile normale ale unor deputați care au mandatul oamenilor” (VIDEO)


Andrei Năstase la secția de votare. 24 februarie 2019
Andrei Năstase la secția de votare. 24 februarie 2019

Co-președintele Blocului ACUM răspunde întrebărilor Europei Libere.

Democrații și socialiștii au lansat ofertă de dialog opoziției pro-europene pentru a-și masca „alianța de altădată”, a declarat Europei Libere co-președintele Blocului ACUM Andrei Năstase. Deputații Blocului ACUM reiterează angajamentul de a nu face alianțe cu „partidele oligarhice și anti-europene” - PD, PSRM și Partidul Șor - PD și PSRM trebuie să se lase de Plahotniuc, mai afirmă liderul PPDA.

Andrei Năstase în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:24:44 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Năstase, ați declarat sus și tare că nu mergeți să discutați nici cu democrații, nici cu socialiștii. Ce faceți?

Andrei Năstase: „Nu facem nimic mai mult decât să ne ținem de cuvânt, să ne ținem de angajamentele făcute tuturor cetățenilor, pentru că înainte de alegeri nu ne adresam doar la toți cei care ne vor vota în alegeri, ci la toți cetățenii.

Andrei Năstase: „Blocul ACUM propune un alt mod de a face politică”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:32:37 0:00

Am spus că nu vom face nici un fel de alianță, nici un fel de coaliții formale sau informale cu partidele oligarhice, antieuropene, cu hoții. Iată, facem exact ceea ce am spus oamenilor, spre deosebire de cei care au făcut în spațiul public tot felul de declarații, dar când s-au văzut cu sacii în căruță, după ce s-au văzut în Parlamentul Republicii Moldova, iată că au recurs la aceleași mijloace, la aceleași tehnici pe care le-au aplicat de-a lungul timpului – negocieri pe sub masă, negocieri pe la restaurante, negocieri prin cafenele. Or, noi nu suntem ca ei.”

Europa Liberă: Dar nu merita măcar o tentativă de a încerca să discutați și cu unii, și cu alții?

Andrei Năstase: „Despre ce?”

Europa Liberă: Despre ce urmează să se întâmple în Republica Moldova după alegeri.

Andrei Năstase: „Este foarte important să observăm că cele două partide care își dau ghes la a ne trimite scrisori sau a ne trimite invitații, unii o fac într-o manieră, alții în altă manieră, dar toți vor discuții. Discuții despre cine și cu cine face alianță, cine și cu cine face coaliție.

Ați văzut Dvs. în retorica lor vreo preocupare pentru ce avem de făcut pentru această țară, ce avem de făcut pentru acest stat? Iată de ce anume Blocul ACUM este cel care imediat ce s-au produs aceste alegeri, chiar înainte de a fi validate mandatele am venit cu o gamă largă de lucruri care trebuie

Ne-au preocupat principiile, valorile, activitățile normale ale unor deputați care au mandatul oamenilor...

realizate pentru oameni, pentru țară. Nu ne-au preocupat alianțele, nu ne-au preocupat tot felul de configurații ale viitoarelor guvernări, ne-au preocupat principiile, valorile, activitățile normale ale unor deputați care au mandatul oamenilor. Iată de ce am venit încă în momentul în care am prezentat un raport exhaustiv despre fraudarea alegerilor în Republica Moldova, despre falsificarea acestor alegeri, săptămâna trecută am venit cu niște propuneri de început, astăzi le-am propus opiniei publice naționale, dar în primul rând au avut drept destinatar toți deputații care au validate mandatele și, din păcate, avem deputați validați, în pofida coruperii, în pofida transportului organizat, în pofida falsificărilor masive care s-au făcut.”

Europa Liberă: Dar până nu se creează această majoritate parlamentară, care ar trebui să susțină și un Guvern, pentru că de aici ar trebui să urmeze continuitatea politică în Republica Moldova, credeți că e cu șanse să fie pus în discuție acest pachet pe care îl promovați dvs. și cereți să plece procurorul general din funcție, să fie schimbată conducerea SIS-ului, conducerea CEC-ului, CNA-ului și altor instituții în stat? Credeți că e cu putință mai întâi să promovezi setul acesta de cerințe, ca după asta să fie desemnat Guvernul?

Andrei Năstase: „Categoric, da! Noi nu putem face alianță și vom face alianță de dragul alianțelor, de dragul împărțitului

Nu putem face alianță de dragul alianțelor, de dragul împărțitului puterii...

puterii. Asta s-a făcut de-a lungul timpului, peste 20 de ani tot asta s-a făcut – s-au întâlnit șefii de partide însoțiți de către niște adjuncți de-ai lor pe la cafenele, pe la restaurante, pe la sediile de partid. Noi filmul acesta l-am mai văzut.”

Europa Liberă: Dar la modul practic, cum se retrage procurorul general?

Andrei Năstase: „Ajungem și până acolo. La modul practic trebuie să discutăm despre ce este de făcut și abia după asta să vedem cine vrea să facă acest lucru. Or, încă în 2016 niște deputați au venit în Parlamentul Republicii Moldova cu niște propuneri, multe din aceste propuneri rămân valabile și astăzi – depolitizarea instituțiilor, demafiotizarea lor, demiterea unor șefi ai instituțiilor cum ar fi CNA-ul, Procuratura ș.a.m.d. Și toate aceste lucruri rămân în vigoare. Acel partid și acei deputați se regăsesc și astăzi în Parlamentul Republicii Moldova. Ce i-ar încurca pe ei? Dacă mă întrebați pe mine dacă este realizabil...”

Europa Liberă: În care tabără?

Andrei Năstase: „Spre exemplu, în Partidul Socialiștilor în momentul de față din cei 33 din câți am numărat eu, cel puțin vreo 20 de deputați sunt și din legislaturile anterioare, doar că aceiași deputați, pe de o parte au venit în Parlament și au cerut deoligarhizarea acestui stat, scoaterea lui din captivitate, pe de altă parte au făcut alianțe neformale cu Plahotniuc, au votat tot ce le-a cerut Plahotniuc în Parlament, inclusiv legea votului mixt, iar mai apoi președintele Dodon a promulgat această lege. Iată acolo trebuie de căutat răspunsuri la întrebări.”

Europa Liberă: Dar cum să se adune acești 50+1 deputați, pentru că atâtea voturi ar fi necesare ca să inițiați discuțiile pe marginea acestor subiecte pe care le propuneți dvs., dacă nimeni nu știe cine cu cine va guverna?

Andrei Năstase: „Noi nu mai putem face ceea ce s-a făcut 28 de ani. S-au pus înaintea unor valori, unor principii, s-au pus înaintea unor sarcini comune, a ceea ce așteaptă oamenii s-au pus înțelegerile dintre un partid sau altul, dintre

Noi suntem o clasă politică nouă...

un lider sau altul, dintr-o grupare criminală sau alta. Iată de ce noi venim cu o altfel de abordare. Noi suntem o clasă politică nouă, oameni care am fost trimiși în Parlament direct din stradă, iată că democrația a ajuns în Parlamentul Republicii Moldova și cei din Blocul ACUM propun un altfel de mod de a face politică.”

Europa Liberă: Dar dvs. propuneți colegilor deputați din Parlament?

Andrei Năstase: „Tuturor, dar absolut tuturor celor care mai au un pic de dragoste de această țară, dacă mai au un pic de curaj, de onestitate și au mai puțină dependență de liderii de partid, au mai puțină dependență de grupările politice.”

Europa Liberă: Dar e una să se gândească și ei cum și cu cine votează până se face o coaliție și după?

Andrei Năstase: „Este bine să ne gândim cu toții ce votăm. Dacă noi am venit cu un proiect de deoligarhizare a acestei țări, de reformare a justiției, de luptă reală cu corupția, dacă am venit cu niște propuneri de eliminare din sistemul judecătoresc și al Procuraturii a tot ce înseamnă corupție, cine din cetățenii acestei țări nu ar ridica mâna pentru așa ceva? Cine? Ceea ce ar vota oamenii nefiind în Parlament, de ce n-ar vota cei care sunt în Parlament?”

Europa Liberă: Blocul ACUM ce preferă – opoziția sau guvernarea?

Andrei Năstase: „Blocul ACUM și eu personal, și colegii mei am muncit și am încercat să convingem electoratul că avem nevoie de majoritate, or anume acest lucru ar fi făcut posibil ca tot ce propunem noi astăzi să nu mai depindă de voința nimănui, ci de voința noastră și a electoratului care ne-a trimis în Parlament. Și atunci sigur că lucrurile ar fi fost cu mult mai simple. În momentul de față, Blocul ACUM are un program foarte bine elaborat, un program public, a venit cu niște propuneri bine structurate care ar conduce la deoligarhizarea statului și punerea acestuia pe făgașul normalității; Blocul ACUM are pregătită o garnitură executivă, are pregătite persoane pentru a face față oricărei funcții în Parlamentul și în Guvernul Republicii Moldova...”

Europa Liberă: Deci ați accepta să mergeți să guvernați?

Andrei Năstase: „Deci, ceea ce spunem noi este că suntem pregătiți să implementăm programul nostru având o susținere politică.”

Europa Liberă: Și dacă democrații vin cu această ofertă și vă spun: „Mergeți să guvernați!”?

Andrei Năstase: „Vă referiți la Plahotniuc, întâi de toate, nu?”

Europa Liberă: La Partidul Democrat.

Andrei Năstase: „La Partidul Democrat și cel care îl conduce din punct de vedere politic, mafiotic, personal ș.a.m.d. Vă imaginați Dvs. că va accepta el în momentul de față demiterea procurorului general de buzunar, pe care l-a obținut cu atâta greutate, l-a obținut contra cost, cost mare din partea fostului și prezentului președinte?”

Europa Liberă: Pe cale legală, la modul practic, cum demiți toți acești demnitari din aceste funcții-cheie?

Andrei Năstase: „Cea mai ușoară demitere se produce la SIS și acest lucru trebuie să se producă cât se poate de urgent. Și nu doar pentru faptul că aceste alegeri au fost fraudate, falsificate cu implicarea personală a lui Botnari și a conducerii SIS, cu implicarea...”

Europa Liberă: Aveți dovezi?

Andrei Năstase: „Da, da! Problema este că dovezile trebuie prezentate unui procuror liber și independent. Și ajungem și la Procuratură, dar întâi de toate, un lucru ușor și repede de realizat este demiterea conducerii SIS.”

Europa Liberă: Cine s-o demită?

Andrei Năstase: „Parlamentul prin toți deputații care consimt asupra faptului că au fost fraudate alegerile...”

Europa Liberă: Puteți doar dvs., cei din Blocul ACUM cu cei din Partidul Socialiștilor, pentru că democrații nu vor accepta acest lucru.

Andrei Năstase: „...Vedeți, Dvs. mă întrebați înainte de asta dacă va face Plahotniuc vreo ofertă și apoi îmi spuneți că nu vor face. Destinatarii adresărilor noastre sunt toți deputații, indiferent de culoarea politică. Dacă este un deputat de la Partidul Democrat care agreează faptul că în Republica Moldova alegerile au fost fraudate, au fost falsificate și cu complicitatea SIS-ului va trebui să voteze demiterea șefului SIS. Deci, lucruri absolut ușor de sesizat.

Acum ne ducem la cealaltă extremă. Este mult mai complicat, dar mult mai complicat să demiți procurorul general, pentru că au făcut tot ce le-a stat în puteri, repet: și contra cost, și contra cost s-au votat în Parlament modificări la legislație astfel încât procurorul să rămână în buzunarul lui Plahotniuc încă șapte ani de zile din momentul instituirii...”

Europa Liberă: El se demite cu două treimi din numărul deputaților.

Andrei Năstase: „De asta și spun că este mult mai complicat. Iată de ce se poate într-un termen mai îndelungat puțin decât demiterea șefului SIS se poate ajunge la momentul în care procurorul general actual...”

Europa Liberă: Dar până atunci e nevoie de crearea unui Guvern?

Andrei Năstase: „Până atunci este nevoie de voință politică din partea fiecărui deputat. Să nu uităm, așa au făcut Plahotniuc și cu Dodon acest sistem ca să-i ajute să fraudeze, să falsifice ș.a.m.d. Pe de altă parte și-au cam tăiat craca de sub picioare. Avem oameni dependenți de Plahotniuc? De ar trebui să rămână dependenți de Dodon? Și apoi tot ei au tot insistat că vor vota revocarea deputaților. Credeți că vor face-o? Sigur care au ajuns în Parlament pe uninominal...”

Europa Liberă: Sunt 51 de deputați.

Andrei Năstase: „Așa-i, da. De ce acești oameni ar trebui să rămână neapărat că n-au s-o facă. De ce? Pentru că le este frică de oameni, le este frică de oameni că într-o bună zi îi vor întreba: „Ia stați, prieteni, dar parcă ieri spuneați că nu faceți coaliție, parcă ieri spuneați că nu mergeți dintr-un partid în altul?” Ia imaginați-vă acum că Plahotniuc reușește să cumpere, așa cum se vehiculează în presă și în societate, că reușește să cumpere totuși 11 deputați. Bineînțeles că nu de la blocul ACUM, pentru că nu are nicio șansă. Ce s-ar întâmpla?”

Europa Liberă: Dvs. vă mențineți grămăjoară toți cei 26 de deputați?

Andrei Năstase: „Nu, noi ne ținem de cuvântul dat! Și am făcut acest lucru de-a lungul timpului, și am făcut-o formalizat pe data de 21 februarie, înainte de alegeri.”

Europa Liberă: Deci pentru moment, pentru cei 26 de deputați din blocul ACUM, ce e mai bine?

Andrei Năstase: „Pentru noi este bine să punem începutul schimbării în Republica Moldova, noi nu putem să mai amânăm procesele...”

Europa Liberă: Sunteți în minoritate...

Andrei Năstase: „Noi nu putem să amânăm procesele pentru încă niște ani de zile. Din păcate, noi n-am reușit să învingem propaganda, minciuna, intoxicarea opiniei publice așa cum am reușit la Chișinău. Trebuie să recunoaștem acest lucru, la Chișinău am reușit și în campania municipală și mai mult am reușit în campania parlamentară.

Din păcate, în satele noastre îndepărtate, acolo unde-i prezent holdingul lui Plahotniuc și holdingul lui Dodon, noi nu am reușit, nu avem resursele necesare, nu avem capacitățile necesare să ajungem până la toți oamenii și să le deschidem ochii. Scuzați-mă pentru această expresie, dar sunt încă mulți oameni care se bucură de un pachet de ciocolate, care se bucură de un ceas, care va rugini, în 2-3 luni va rugini, un ceas dat de Șor.

Iată de ce în aceste condiții venim cu un pachet de legi pe care l-am fi propus și de pe poziția de majoritari, dacă am fi fost majoritari, poate unul și mai larg. În momentul de față am creat toate circumstanțele pentru deputații aleși în Parlament să ridice mâna pentru asemenea proiecte de legi, pentru asemenea acte normative.”

Europa Liberă: Dacă dvs. ați renunțat categoric să mergeți să discutați și cu socialiștii, și cu democrații, nu este exclus ca până la urmă totuși să discute socialiștii cu democrații și să vadă ce se întâmplă în continuare, iar PD-ul a spus cu voce tare că, dacă se ajunge la anticipate, responsabilitatea ar trebui să și-o asume deputații din blocul ACUM.

Andrei Năstase: „Dar de ce trebuie să-și asume ceea ce produce PD-ul? În primul rând, acest partid – el așa se cheamă „partid”, în realitate vorbim despre o grupare criminală din jurul lui Plahotniuc, controlată de acest individ –, acest partid are toate opțiunile: au făcut alianță cu toți cu cine au putut face, la o anumită perioadă și cu comuniștii, și cu PLDM, și cu PL. Ei sunt în stare să facă alianță cu oricine.

Noi suntem în momentul de față într-o alianță informală a PSRM-ului cu Partidul Democrat. De ce nu și-ar asuma public? Ei trebuie să-și asume public fie o guvernare împreună cu PSRM-ul, da, s-o spună transparent, s-o spună pe față, s-o spună oamenilor, nu să vină să ne ceară nouă asumare. Pentru ce? Pentru dezastrul pe care l-au făcut în ultimii 10 ani de zile? Pentru dezastrul la care au adus Republica Moldova din 2016 încoace, de când sunt într-o alianță strânsă Plahotniuc și cu Dodon? Cine să-și asume dacă nu ei? Ei trebuie să-și asume tot ce se întâmplă în Republica Moldova, pentru că ei au uzurpat puterea în stat.”

Europa Liberă: Dar dacă se ajunge la anticipate, ce se schimbă, dl Năstase?

Andrei Năstase: „Anticipatele în condițiile actualului Cod Electoral sunt exact ceea ce-și doresc Plahotniuc și Dodon.”

Europa Liberă: Asta e varianta cea mai plauzibilă.

Andrei Năstase: „Din păcate, s-a scăpat cu vorba Dodon la prima sa apariție în spațiul public și a enunțat și această posibilitate de organizare a alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu alegerile locale. Este exact ceea ce-și dorește Plahotniuc, ca să-și desăvârșească toate mecanismele, toate pârghiile pe care le oferă votul mixt și să facă așa încât după alegerile parlamentare anticipate prin fraudă, prin falsificare, prin implicarea resurselor administrative, prin implicarea serviciilor care ar trebui să vegheze la buna desfășurare a alegerilor – vorbesc aici de SIS, de Ministerul de Interne – să excludă totalmente opoziția, până la validarea alegerilor opoziția extraparlamentară din jocul politic.

Acum vom avea noi ca și societate capacitatea să rezistăm unui asemenea exercițiu? Eu sper că da, pentru că dacă nu rezistăm, dacă nu ne opunem, dacă nu ne vom bate pentru dreptul nostru de a face în țara asta o viață mai bună și de a schimba lucrurile, atunci sigur că nu vom reuși. Depinde de noi.”

Europa Liberă: Dar într-o eventuală campanie electorală pentru alegeri anticipate ca și trădători o să fiți etichetați dvs., cei din blocul ACUM.

Andrei Năstase: „Vedeți care este marele paradox totuși în Republica Moldova? Că etichete s-au pus foarte, foarte multe și mie, și Maiei Sandu, și colegilor mei din Platforma DA, dar nu se țin. Dacă nu ești trădător, nu se ține eticheta. Dacă ești trădător, se ține perfect eticheta. Și aici putem vorbi despre Roșca, putem vorbi despre Ghimpu, putem vorbi despre Leancă, putem vorbi despre atâția și atâția, dar despre noi nu putem vorbi, pentru că noi nu suntem trădători. Oricât s-au scremut, scuzați-mi expresia, oricât au încercat ei cu „Open Dialog” să ne pună etichete, să ne deschidă anchete penale, să ne urmărească telefoanele, să ne urmărească poșta electronică, nu s-a ținut, domnule.

Eu când am mers în teritoriu, nu mi s-a întâmplat să-mi spună cineva „trădător”, bineînțeles cu excepția unor mercenari care erau trimiși fie la Sângera, fie la Băcioi, fie la Codru, fie la Durlești, fie în alte localități. Acolo unde erau trimiși mercenarii, ni s-a întâmplat să ni se spună. La un anumit moment eram la Ungheni și am văzut acolo o pancartă: „Năstase îi dictator”. Domnule, poți să zici de un milion de ori „Năstase îi dictator”, dar nu se ține, pentru că eu sunt un om la care îmi place democrația, îmi place transparența. Deci nu se țin etichetele de noi atâta timp cât ne vom ține cuvântul și ne ținem de cuvânt – asta este esențial. Și orice tentative venite din partea societății civile, din partea unor exponenți ai partidelor care au rămas pe dinafară, rețineți și când vă duceți să vă uitați cine ne sugerează că ar trebui să facem o alianță cu ăia sau cu ăia sunt, de fapt, cei care nu ne-au votat. Or, noi avem o obligație în plus față de cei care ne-au votat și ne-au votat inclusiv pentru angajamentul nostru de a nu face alianțe cu hoții.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă și PD-ul, și PSRM-ul având refuzul dvs.?

Andrei Năstase: „Dacă ar fi să le dau eu vreun sfat, să renunțe la ceea ce au făcut 30 de ani, nu este bine. Dacă măcar un pic țin la această țară, deputații din cele două formațiuni politice ar trebui să se lase de Satana, să se lase de Plahotniuc și să aleagă voința populară, să aleagă ceea ce le-au cerut oamenii să facă – să le facă o viață mai bună, nu în interesul unei grupări, unei găști, nu.

Uitați-vă ce s-a întâmplat cu aceste promisiuni de peste patru miliarde de lei. Patru miliarde costă promisiunile lui Plahotniuc. De unde le va realiza? Iată oamenii acum trebuie să-și pună întrebarea: „Stați pun, dar alegeri n-o să fie în fiecare lună, nu neapărat o să fie în fiecare an și chiar dacă ar fi, noi cu ce am păcătuit, noi cu ce am greșit, oamenii din această țară să tot așteptăm pomeni la Paști, Crăciun și hram și din când în când la alegeri? De ce n-am trăi zilnic foarte bine, așa cum trăiește lumea civilizată? De ce n-am avea libertăți în fiecare zi? De ce n-am avea libertate de exprimare, de ce n-am avea informații veridice de la televizor, dar suntem zilnic intoxicați”?

Cred că fiecare dintre noi ajungem într-o bună zi să discernem ce e bine și ce e rău. Credeți-mă, tot mai multă și mai multă lume, inclusiv cei pe care Dvs. îi găsiți în toată țara – și vă felicit pentru modul în care faceți emisiunile pe care le faceți – ,toți cetățenii pe care îi găsiți Dvs. în Moldova, chiar și cei care au votat cu Șor acum își pun problema: „Dar unde-i magazinul din localitatea noastră?”, își pun problema: „Stai puțin, dar de ce până acum ne promiteai marea și sarea, dar acum taci mâlc?” Unde-i Șor? Și-a pus cineva întrebarea: de ce tace Șor?”

Europa Liberă: Și răspunsul Dvs. care e?

Andrei Năstase: „Răspunsul este în buzunarul lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: De ce e această tăcere din partea deputaților care au ajuns pe lista Partidului „Șor” în Parlament?

Andrei Năstase: „Iată aici este o chestiune foarte, foarte delicată. Eu nu sunt un jucător de cărți, dar știu că în Republica Moldova la modă e Belotul. Ei bine, Șor este jucătorul care nu joacă pentru sine, joacă pentru Plahotniuc. Deci, orice acumulează el – și bani, și televiziuni, și deputați în Parlament –, tot ce poate el acumula, el știe că se duce în vistieria lui Plahotniuc. Iată de ce această tăcere după alegeri. Să fim conștienți. Cei care au luat un număr foarte mic de voturi, pentru că dacă ne raportăm la Blocul ACUM, dacă ne raportăm la socialiști, o să vedem că Plahotniuc este

Vom milita și vom face tot ce ne stă în puteri ca revenim la sistemul proporțional de vot și să anulăm acest vot mixt...

al treilea. Nu-i așa? Cu 344 de mii, dacă bine îmi amintesc eu. Ei bine, cu un asemenea număr de voturi el are 40 de mandate. Unde s-a mai văzut așa ceva, ca cei care au luat un număr mai mic de voturi să aibă mai mult decât cei care sunt pe primul loc și pe locul doi? Iată de ce vom milita și vom face tot ce ne stă în puteri ca revenim la sistemul proporțional de vot și să anulăm acest vot mixt, care nu este proporțional.”

Europa Liberă: Doar dacă se adună suficiente voturi în Parlament...

Andrei Năstase: „Sigur că da! Dar noi am văzut și aici este foarte important, e bine că ați specificat chestia asta. Noi am văzut care a fost reacția lui Dodon, când s-a pus în discuție anularea votului mixt. Ce a spus Dodon? „Nu, nu, anularea votului mixt nu este valabilă, pentru că, chipurile, ar avantaja PSRM-ul”. Se pare că nu prea a fost înțeles la Moscova.”

Europa Liberă: Referitor la activitatea Guvernului, pentru că e de principiu și acest aspect. Iată au mers democrații cu inițiativă la Curtea Constituțională. Admiteți că ar putea actualul Guvern să-și continue mandatul până nu va exista o mai multă claritate în Parlament?

Andrei Năstase: „Este un dezmăț la care se dedă această guvernare, se dedă Plahotniuc. Noi considerăm că se poate orice, acest demers a fost desființat, practic, de toți specialiștii în materie de drept constituțional. În mod normal n-ar trebui să se producă, dar dacă se produce, nu face nimic altceva decât întărește ideea de uzurpare a puterii în stat de către acest individ.”

Europa Liberă: Igor Dodon acum ar trebui să mai promulge un set de legi care au fost asumate prin răspundere de Executiv.

Andrei Năstase: „Vom vedea și aici reacția, pentru că acele legi în mod normal n-ar fi trebuit să treacă. Ele nu puteau să treacă prin asumare, mai ales de un Guvern cu atribuții limitate, dar o să vedem și de data asta cum vor proceda. Noi am văzut cum s-a procedat cu legea cetățeniei contra cost?”

Europa Liberă: Adică că au fost acceptate de șeful statului?

Andrei Năstase: „Că au fost promulgate fără nici un fel de probleme. Am văzut cu legea amnistiei fiscale. Parcă o parte din socialiștii din Parlament ziceau că nu și când acolo Dodon a promulgat-o fără ca să crâcnească. Sau cu legile care favorizau vinderea benzinei în regim duty-free. Ați văzut că s-a dat vina pe neatenție, nu-i așa? Or, neatenția se pedepsește, neatenția tot se pedepsește. Și de ce n-am văzut nici un fel de reacții din partea guvernării?

Dar dacă mai vreți și niște exemple de alianță formalizată, probabil, pe sub masă, dar încă nefăcută publică. Subiectul Transnistriei. Ați văzut Dvs. vreo reacție din partea guvernării cu privire la tentativa lui Dodon de a promova ideea de federalizare la Conferința pentru Securitate de la München? N-ați văzut nici o reacție, dar nici o reacție. Ce înseamnă asta?”

Europa Liberă: Și credeți că se pune la cale federalizarea Moldovei?

Andrei Năstase: „Da, sigur că da. Și o pun la cale Plahotniuc, Dodon împreună cu bandiții de la Tiraspol. Așa se întâmplă, iar girul, bineînțeles, este dat dinafară. Noi ne vom pomeni într-o bună zi cu un al doilea „plan Kozak”. Dacă noi prima oară l-am aflat de pe niște site-uri transnistrene, s-ar putea ca într-o zi să aflăm că el deja s-a semnat, să aflăm din niște site-uri transnistrene că el este semnat. Aici sunt foarte grave lucrurile și noi suntem intoxicați în fiecare zi cu circuri. Ba trimite Plahotniuc o scrisoare, ne-o trimite nouă, dar textul trebuia să convină și a fost trimisă exact în perioada când a plecat Dodon la Moscova. El avea nevoie ca acea scrisoare trimisă nouă să fie și în mapa lui Dodon, pe care s-o prezinte la Moscova.”

Europa Liberă: Poate e o coincidență?

Andrei Năstase: „Dvs. mai credeți în coincidențe în Republica Moldova? Dacă sunt atâtea evidențe până acum că s-au făcut atâtea și atâtea lucruri în comun, despre faptul că se merge la o alianță dintre Plahotniuc și Dodon eu am vorbit încă în aprilie 2016 și lucrurile sunt mai mult decât evidente. Faptele vorbesc. Oricâtă retorică am avea în spațiul public de orice natură, faptele sunt cele care arată.”

Europa Liberă: Pe cine ar avantaja astăzi o Republică Moldova cu o situație politică instabilă?

Andrei Năstase: „Dar mai instabilă decât corupția, mai instabil decât jaful banului public, mai instabil decât furtul votului oamenilor, ce poate fi? Dar ce înseamnă stabilitate, de fapt? Stabilitate așa cum o vede Plahotniuc? Noi am avut stabilitate făcută de el. Din 2016 și până în momentul de față noi avem stabilitate. Avem creștere economică? Pe dracu’! Dacă ei vor să ne arate niște cifre, lasă să ne spună...”

Europa Liberă: Ei arată că veniturile în bugetul de stat au crescut...

Andrei Năstase: „Din contul cui?”

Europa Liberă: Activității bune a Vămii, a Fiscului.

Andrei Năstase: „O să chemați niște specialiști în materie de economie care o să dea peste cap toate cifrele pe care vi le prezintă guvernarea Plahotniuc-Filip. Toate cifrele! Dar întrebarea este: dacă ei tot vorbesc despre creșterea economică, dacă tot vorbesc despre creșterea salariilor, dacă tot vorbesc despre creșterea pensiilor, cine ar trebui să fie cel care simte chestia asta?”

Europa Liberă: Cetățeanul.

Andrei Năstase: „Cetățeanul. Dvs. ați mers ca și mine, ați bătut Moldova în lung și în lat. Nu-i așa că întâlneați oameni care vă spuneau că „da, domnule, mi-au mărit cu 140, dar mi-au luat 180 de lei”? Nu-i așa că vă spuneau profesorii, medicii: „Dle, ce ne mai spun la televizor că ne-au mărit salariul, avem 10 mii de lei, pe când noi tot așa am rămas”? Deci au reușit prin televiziunile pe care le controlează să creeze această stare de euforie. Cu „drumurile bune”. Vă invit la Telenești. M-a sunat cineva de acolo și-mi spune: „Andrei, vino și o să vezi”. Nu mă apuc eu să mă duc să filmez, pentru că eu știu ce s-a întâmplat. Nimeni n-a pus problema calității, nimeni n-a pus problema termenului de garanție sau de valabilitate a acelor drumuri. Nimeni! Cine răspunde pentru drumurile din țară?”

Europa Liberă: O să revenim și la problemele sociale. Dle Năstase, ca să concluzionăm foarte clar: nu mergeți să discutați nici cu democrații, nici cu socialiștii?

Andrei Năstase: „Ne-am repeta a câta oară, a câta oară?”

Europa Liberă: Și dacă ei vin la dvs., oricum nu discutați?

Andrei Năstase: „Esențial nu este cine se duce la cine, deși și acesta este un mod de abordare.”

Europa Liberă: Dar acum e principial cine cu cine sau cine pe cine?

Andrei Năstase: „Nu, principial este ce facem și pentru cine facem. Noi nu funcționăm așa, noi nu suntem bandiți, doamnă, noi nu suntem hoți ca să acționăm cu mijloace mafiotice. Cine pe cine? În jargonul lor s-ar spune altfel, noi vorbim acum cumva mai decent, doar noi nu suntem ca și ei. Noi vrem să edificăm o nouă clasă politică și vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor Republicii Moldova care au ieșit la vot, pentru că pentru mine a fost esențial să iasă cât mai multă lume la vot.”

Europa Liberă: Dar nu discutați cu nimeni din ei?

Andrei Năstase: „…nu aduși, nu aduși neasumat de stat din Transnistria care să voteze și în circumscripțiile lui Jizdan, și în circumscripțiile necesare lui Plahotniuc, și în cele din Transnistria, acolo unde a fost blat între Plahotniuc, Dodon și Șor. Ați văzut cum s-au împărțit? Deci, Transnistria, chipurile, a votat cu 61 și 62 la sută pentru candidați independenți…”

Europa Liberă: Doi deputați independenți…

Andrei Năstase: „Iar 51 la sută pe lista națională pentru PSRM. Deci, astea sunt coincidențe?”

Europa Liberă: Nu discutați cu nimeni din ei?

Andrei Năstase: „Vom avea o platformă parlamentară în momentul în care va fi convocat Parlamentul.”

Europa Liberă: A spus șeful statului că o convoacă la finele acestei luni.

Andrei Năstase: „N-am auzit data spunând.”

Europa Liberă: Spunea, 25-26 martie.

Andrei Năstase: „Am spus-o: există un termen constituțional care trebuie să fie respectat și asta este mai important decât orice spune Dodon sau Plahotniuc. În momentul în care vom ajunge acolo, propunerile noastre făcute publice în mod structurat, pentru că despre ele noi am vorbit în permanență și în campania electorală și după campania electorală imediat, după ce s-a finalizat, aceste propuneri vor fi propuse pe o platformă largă, parlamentară, în mod cât se poate de transparent.”

Europa Liberă: Și s-ar putea să rămâneți doar cu aceste propuneri, ca nimeni din colegii din Parlament să nu accepte ceea ce solicitați?

Andrei Năstase: „Bineînțeles, dacă cei din Parlament vor considera că statul merge bine, că noi mergem într-o direcție bună, că economia este funcțională, vor considera că noi avem stat de drept – sigur că da, vor face ceea ce le vor spune Plahotniuc și Dodon. Dacă însă vor ține la mandatul dat de oameni și vor ține la această țară, sigur că ar trebui să voteze propunerile noastre.”

XS
SM
MD
LG