Linkuri accesibilitate

La ce bun o invitaţie cu răspuns previzibil?


Imagine generic
Imagine generic

După democrați, și socialiștii au lansat prima invitație la dialog Blocului ACUM, care a declarat, în repetate rânduri, că nu se va alia cu niciuna din forţele politice care au acces în noul legislativ.

Socialiştii, care au obţinut cel mai bun rezultat la alegerile de acum două săptămâni, au lansat prima invitaţie la negocieri blocului ACUM, care deja a spus în repetate rânduri că nu va negocia nici cu ei, nici cu democraţii. La ce bun această invitaţie cu răspuns previzibil şi încotro se îndreaptă lucrurile?

Invitația PSRM pentru blocul ACUM - mimarea unui proces de negocieri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00
Link direct


Invitaţia este privită ca una pur formală de majoritatea analiştilor, la fel ca şi cea formulată anterior la adresa blocului ACUM de democraţii lui Vlad Plahotniuc. Nu ar fi o mişcare inedită pentru politica moldoveană. În toate negocierile de coaliţii câte au existat până acum, una se spunea şi cu totul alta se întâmpla de obicei după culise.

Dar actuala invitaţie lansată de socialişti pare total lipsită de rost dată fiind fermitatea cu care liderii blocului ACUM au respins de mai multe ori şi destul de apăsat ideea că ar putea să se aşeze la masa tratativelor cu vreuna din forţele politice care au acces în noul legislativ.

În esenţă, ceea ce analiştii cred că se întâmplă cu aceste acţiuni formale ale socialiştilor, anticipate şi de mişcări similare din partea democraţilor, e mimarea unui proces firesc în asemenea situaţii de căutare a unei formule de guvernare.

În realitate, însă, ceea ce analiştii ar fi întrezărit din spusele şi comportamentul preşedintelui Igor Dodon după o vizită recentă la Moscova e că socialiştilor li s-a interzis orice coalizare, fie formală, fie informală cu democraţii lui Vlad Plahotniuc – de altfel cam singura variantă posibilă de coalizare formalizată văzută până nu demult de politologi – şi socialiştii nu doresc să lase impresia că, din lipsă de alternative, ar împinge lucrurile spre anticipate.

Până la anticipate, totuşi, ar mai exista cel puţin trei posibilităţi, crede jurnalistul şi analistul de la Chişinău, Igor Volniţchi:

Igor Volnițchi în studioul Europei Libere de la Chișinău
Igor Volnițchi în studioul Europei Libere de la Chișinău

„Primul scenariu ar fi reeditarea celui din 2016 - PD într-o coaliţie declarată sau nedeclarată cu partidul „Şor” şi cei trei independenţi, va încerca să atragă de partea sa şi unii deputaţi din blocul ACUM şi din PSRM. Dacă acest lucru nu îi va reuşi, pentru că noi nu ştim cât de fermi pe poziţii sunt deputaţii din cele două fracţiuni pomenite, am putea să asistăm la scenariul unui guvern minoritar.

Avem trei scenarii de rezervă...
Igor Volnițchi

În 2015 am avut un asemenea guvern şi nu e exclus că un grup de deputaţi îşi va da votul pentru acest guvern, declarând că rămâne în opoziţie, la fel cum au făcut comuniştii în 2015. Dacă şi acest scenariu va eşua, va rămâne al treilea scenariu, care presupune că toate pârghiile rămân în mâinile preşedintelui Igor Dodon, care va înainta un candidat propriu şi atunci parlamentul fie acceptă această candidatură şi evităm anticipatele, fie nu acceptă, şi atunci se ajunge la anticipate. Dar, repet, mai avem trei scenarii de rezervă. ”

Săptămâna trecută, după o vizită a preşedintelui Igor Dodon la Moscova, cei 35 de deputaţi aleşi socialişti au semnat o declaraţie prin care au promis alegătorilor lor să nu-şi părăsească formaţiunea când vor ajunge în noul Parlament şi să nu cedeze presiunilor, fără a specifica la ce fel de presiuni s-ar referi.

Tot după revenirea lui Igor Dodon de la Moscova, o televiziune de top rusească, „Pervîi kanal”, i-a dedicat într-o populară emisiune întitulată „Celovek i zakon” un reportaj liderului democraţilor moldoveni, Vlad Plahotniuc, pe care l-a descris ca pe „cardinalul gri” al R. Moldova cu cetăţenie moldoveană, română şi rusă, care ar fi organizat o imensă „spălătorie” de bani murdari din Federaţia Rusă, fiind de asemenea arestat în absenţă în Rusia pentru „tentativă de omor”.

Democraţii nu au comentat reportajul de la „Pervîi kanal”, însă postul TV local care îl difuzează pe cel rusesc - o televiziune aparţinând liderului democrat, Vlad Plahotniuc - a avut grijă să omită din programele sale emisiunea respectivă.

XS
SM
MD
LG