Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Alegerile anticipate sunt o soluție mai bună decât trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta”


Distribuirea mandatelor, conform rezultatelor preliminare finale
Distribuirea mandatelor, conform rezultatelor preliminare finale

Interviu cu președintele moldovean despre evoluțiile post-electorale.

Președintele moldovean Igor Dodon crede că principalele trei partide din viitorul Parlament - Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și blocul ACUM – ar trebui să lase la o parte retorica electorală și să formeze „o coalitie de interes naţional”, dar recunoște, într-un interviu cu Europa Liberă, că este un scenariu „dificil”.

Un interviu cu Igor Dodon, președintele R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:42 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dvs. ați spus deja că ar exista patru scenarii post-electorale legale și unul nelegal. Dar care din aceste scenarii e totuși cel mai viabil, care ar putea să fie acceptat de toți cei care au acces în Parlament, toate cele patru formațiuni?

Igor Dodon
Igor Dodon

Igor Dodon: „Eu cred că acum este prematur să spunem care scenariu ar fi cel mai viabil. Pentru ca să fie acceptat de toate fracțiunile, trebuie să fie creată o coaliție de interes național la nivelul de cel puțin trei partide cele mai mari. Eu nu văd o coaliție cu partidul lui Șor, însă cele trei mari partide – socialiștii, democrații și ACUM –, dacă ar ajunge la un consens național și ar crea o coaliție în care ar fi circa 90 de deputați, eu cred că asta ar fi un consens național, dar cred că este un scenariu dificil pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Lidera PAS într-un interviu cu Europa Liberă a spus că sub nicio formă nu ar accepta o coaliție cu PD sau cu PSRM.

Igor Dodon: „Ca persoană care nu am fost implicat în campania electorală, le-aș sugera foștilor concurenți electorali, la momentul de față deja aproape deputați în Parlament, să lase într-o parte retorica electorală și să se gândească la țară. La toți mă refer.”

Europa Liberă: Vladimir Cebotari iarăși într-un interviu cu Europa Liberă a spus că PD-ul se declară pro-european, iar dacă Dvs. vorbiți despre o mare coaliție, socialiștii ar trebui să îmbrățișeze și ei opțiunea pro-europeană.

Igor Dodon: „Eu nu vorbesc în numele socialiștilor, cred că puteți să vorbiți cu liderul socialiștilor la acest subiect, dar, dacă ați observat, președintele țării de mai bine de un an și jumătate promovează principiul politicii externe echilibrate, care a fost prezentat și la Moscova, și la Washington, și în mai multe capitale europene.

Se păstrează acordurile semnate cu UE și se restabilesc relațiile bune de prietenie strategică cu Federația Rusă...

Conform acestui principiu, se păstrează acordurile semnate cu Uniunea Europeană și se restabilesc relațiile bune de prietenie strategică cu Federația Rusă. Și eu cred că aceasta este unica soluție viabilă pentru Republica Moldova, o politică externă echilibrată, care ar putea fi împărtășită de peste 80 la sută din cetățenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dvs. ați accentuat că sunteți președintele țării și nu sunteți de partea nimănui, dar cum credeți, la ce socialiștii nu ar putea să renunțe, care ar fi linia roșie?

Igor Dodon: „Cred că trebuie să-i întrebați pe ei, dar sunt câteva lucruri principiale, cum ar fi statalitatea, neutralitatea, politica externă echilibrată, eu cred că lucrurile acestea ar fi de principiu.”

Europa Liberă: Ce s-ar putea întâmpla cu rezultatele referendumului, care e viitorul acestui plebiscit? Vor fi făcute schimbări necesare în Constituție?

Igor Dodon: „În cazul în care va fi o majoritate parlamentară, care va avea suficiente mandate să modifice Constituția, nu excludem că unele rezultate ale acestui plebiscit ar putea să servească drept bază pentru înregistrarea unei modificări în Constituție, pentru că până la urmă oamenii au susținut unele idei de aceea trebuie de văzut, dar dacă să modificăm ceva la acest capitol, ar fi bine și să interzicem trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta, dar vom vedea care va fi structura următoarei coaliții de guvernare.”

Europa Liberă: De ce ziceți doar „unele aspecte de la acest referendum”? Acolo au fost două întrebări: să fie redus numărul deputaților și posibilitatea de a fi revocat alesul poporului.

Igor Dodon: „De exemplu, ceea ce ține de revocarea alesului poporului, eu știu că experții de la Comisia de la Veneția și jurisprudența internațională are foarte, foarte multe semne de întrebare la acest punct, de aceea m-am și referit. Unele din aceste două întrebări ar putea servi ca bază a unei modificări constituționale, altele nu.”

Europa Liberă: Departamentul de Stat american a dat o declarație în care sprijină toate obiecțiile OSCE-ului și spune că Republica Moldova ar trebui să dea curs recomandărilor legate de sistemul electoral. Care e poziția Dvs. față de aceste obiecții pe care le-au adus observatorii internaționali? Sunt ele fondate?

Igor Dodon: „Eu am observat și analizez foarte atent toate declarațiile celor care au fost implicați în calitate de observatori în acest proces electoral, am văzut că marea majoritate și din Est, și din Vest sunt pozitive, cu unele recomandări. Eu cred că aceste recomandări trebuie să fie luate în calcul de următoarea legislatură.”

Europa Liberă: De actuala...

Igor Dodon: „Păi, următoarea legislatură va fi după ce aceste mandate vor fi aprobate de către Curtea Constituțională.”

Europa Liberă: S-a discutat mult și despre prezența cetățenilor din stânga Nistrului la acest scrutin electoral. Dvs. ce ziceți, nu doar despre rezultate, dar și despre felul cum au înțeles cetățenii din stânga Nistrului că trebuie să participe la acest exercițiu?

Igor Dodon: „Prima observație: faptul că au participat cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului într-un număr atât de mare este un factor pozitiv. 38 de mii, eu cred că aceasta este bine. Momentul negativ este modul în care au fost ei aduși acolo și de cine. Aici sunt mai multe semne de întrebare și știu că unii concurenți electorali au depus și contestări în acest sens. Trebuie să vedem care va fi decizia organelor abilitate.”

Europa Liberă: Contestările ar putea să modifice ceva din ceea ce s-a aflat până acum despre rezultatele alegerilor?

Igor Dodon: „Da, ar putea, de exemplu, contestările să ducă la alegeri repetate pe aceste două circumscripții, care ar schimba puțin lucrurile, dar nu sunt sigur că decisiv.”

Europa Liberă: Se spune că dacă Moldova va ajunge să nu poată crea o majoritate parlamentară alegerile anticipate ar fi soluția. Dvs. cum vă uitați la un scrutin anticipat?

Igor Dodon: „În cazul în care partidele parlamentare nu vor reuși să

Alegerile anticipate sunt o soluție mult mai bună decât trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta...

construiască o majoritate parlamentară, eu cred că alegerile anticipate sunt o soluție mult mai bună decât trecerea deputaților dintr-o fracțiune în alta și crearea din nou a unei majorități nelegitime, care va învesti un Guvern cu legitimitatea redusă.”

Europa Liberă: Acum totul depinde și de Dvs., pentru că după ce vor propune candidatura premierului, ea va ajunge pe masa președintelui. El va decide cine trebuie să fie numit în fruntea Guvernului în baza doleanțelor celor din Parlament.

Dacă se va propune o candidatură înaintată de transfugi, evident că președintele are tot dreptul să considere această majoritate nelegitimă...

Igor Dodon: „Dacă va fi creată o majoritate parlamentară din două sau trei partide care au trecut în Parlament, fără transfugi, dacă să-i numim așa, atunci președintele trebuie să accepte această candidatură, pentru că ea este rezultatul alegerilor democratice și au votat-o cetățenii. Dacă se va propune o candidatură care va fi înaintată de transfugi, evident că președintele are tot dreptul să considere această majoritate nelegitimă, nerezultată prin votul cetățenilor și să se opună. Vom vedea.”

Europa Liberă: Iar dacă se găsesc suficiente voturi și dl Plahotniuc ajunge să fie propus pentru funcția de șef al Executivului, cum procedați?

Igor Dodon: „Eu nu comentez astfel de lucruri până când nu văd majoritățile parlamentare. O să vedem care vor fi majoritățile parlamentare în acest sens.”

Europa Liberă: Dacă rămâne viabil scenariul că nu ar putea fi validate toate 101 mandate, ci doar până în 80, atunci ar putea să se creeze o altă majoritate în Parlament sau să se adune un alt număr de voturi ca să vină să vă propună candidatura pentru funcția premierului. Cum procedați?

Igor Dodon: „Eu cred că în cazul în care nu vor fi validate toate 101 mandate, această majoritate ad-hoc, mai puțin de 51, este la limita legalității și eu cred că în această situație lumea va ieși în stradă și va fi destabilizare, pentru că va fi un șiretlic, de aceea evident că și în această situație cel mai probabil președintele nu va accepta candidatura primului-ministru.”

Europa Liberă: Dar până la validarea rezultatelor ar putea să vă mai îndepărteze de la funcție și să exercite altcineva interimatul?

Igor Dodon: „De la cei care au guvernat în ultimii ani poți să te aștepți la orișice, dar acesta din nou este un motiv de destabilizare. Eu cred că este foarte riscant și comunitatea internațională va taxa dur acest lucru nu doar pe intern; pe intern va ieși lumea în stradă, dar și pe extern vor fi reacții.”

XS
SM
MD
LG