Linkuri accesibilitate

Evgheni Dunaev: „Legea este inacceptabilă, nocivă și nu răspunde necesităților ONG-urilor”


Evgheni Dunaev: „Legea este inacceptabilă, nocivă și nu răspunde necesităților ONG-urilor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:55 0:00

Interviu cu directorul Centrului Apriori de la Tiraspol, pe care autoritățile separatiste îl amenință să-l închidă pentru încălcarea noii legi cu privire la ONG-uri.

La Tiraspol, continuă procesul judiciar împotriva Centrului Apriori (a pierdut procesul în prima instantă, pe 14 februarie), un ONG acuzat de procuratura transnistreană de activități politice ilegale, desfășurate pe bani din străinătate, după ce a organizat câteva evenimente la care au răsunat și voci critice la adresa conducerii regiunii separatiste.

În baza Centrului Apriori, la Tiraspol funcționează și cunoscutul „Club 19” - o platformă civică unde sunt organizate expoziții, proiecții de filme, concerte și dezbateri publice. Procesul judiciar împotriva Centrului Apriori este primul la Tiraspol, intentat în baza unei legi adoptate anul trecut, după modelul legislației Federației Ruse, care interzice ONG-urilor finanțate din exterior să se ocupe de politică – o noțiune vagă, ușor interpretabilă de către autorități, sub incidența căreia ar putea intra, practic, orice activitate desfășurată de organizațiile neguvernamentale din stânga Nistrului.
La finele anului trecut, Procuratura de la Tiraspol a acuzat Centrul Apriori că a organizat, în iunie 2018, o expoziție numită „Presa sub presiunea a trei atmosfere: Smirnov, Șevciuk, Krasnoselski”, unde în cadrul discuțiilor au fost criticate intențiile administrației transnistrene de a închide mai multe portaluri on-line. O altă acuzație ține de prelegerea „Sistemul electoral mixt și perspectivele lui pentru Transnistria”, ținută de expertul Anatoli Dirun, în cadrul căreia acesta a propus ca deputaților să li se interzică să aibă afaceri pe perioada mandatului lor și a afirmat că „în Transnistria s-a instituit un model oligarhic de conducere”.

Lina Grâu a stat de vorbă cu directorul Centrului Apriori, Evgheni Dunaev despre ultimele evoluții:
XS
SM
MD
LG