Linkuri accesibilitate

Atacatorul din Noua Zeelandă, adus la prima audiere în tribunal


Moscheea Masjid al Noor din Christchurch după atac, vineri, 16 martie 2019
Moscheea Masjid al Noor din Christchurch după atac, vineri, 16 martie 2019

Australianul de 28 de ani, bănuit că a comis atacurile teroriste din două moschei din Noua Zeelandă, soldate cu 49 de morți, a fost adus pentru prima dată în fața unui judecător. Brenton Tarrant nu a dat nici un semn de emoție când i s-a citit actul de inculpare, nu a comentat și nici nu a cerut să fie eliberat pe cauțiune. Va rămâne acum în detenție preventivă până la următoare înfățișare, pe 5 aprilie.

În Noua Zeelandă este zi de doliu, după atacurile de la Christchurch, soldate cu moartea a 49 de persoane și rănirea altor peste 40, atacuri care au făcut mai multe victime decât toate crimele comise într-un singur an în Noua Zeelandă. Premierul Jacinda Ardem a vorbit despre „cele mai negre zile” din istoria țării. Premierul a anunțat de asemenea că printre victime se numără și copii și a promis o schimbare a legii privind dreptul de port de armă. Ea a confirmat că atacatorul a folosit două arme semiautomate şi două carabine pe care le-a putut achiziţiona legal.

Atacatorul, care se pare că este un neo-nazist, militant pentru supremația albilor, a transmis live pe rețelele sociale atacul din cele două moschei, cu o cameră pe care o purta pe cap.

În Noua Zeelandă, încă două persoane au fost reținute în legătură cu atacurile teroriste de vineri, dar nu se știe din ce motive.

XS
SM
MD
LG