Linkuri accesibilitate

Prima ședință a Parlamentului: fără vreo tentativă de alegere a conducerii forului legislativ


Imagine generică

Parlamentul ales pe 24 februarie și-a ținut astăzi prima ședință, la care s-a anunțat înființarea câtorva fracțiuni parlamentare, dar, în lipsa unei majorități, nu a făcut vreo tentativă de alegere a conducerii forului legislativ. Președintele Igor Dodon a spus la ședință că va invita în zilele următoare la convorbiri liderii parlamentari, dar că este gata să desemneze un nou premier și guvern doar dacă majoritatea este formată de fracțiuni parlamentare. Dacă majoritatea este formată de „transfugi”, Dodon a spus că preferă să forțeze alegeri parlamentare anticipate.

Spre deosebire de celelalte partide parlamentare, blocul electoral ACUM, format din Platforma DA și PAS și având 26 de deputați, a amânat creare fracțiunii sau fracțiunilor sale. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că blocul ACUM rămâne unit, dar fracțiunile parlamentare vor fi anunțate pe parcursul următoarelor zece zile prevăzute de regulament.

Presa a speculat că cele două partide ar vrea să formeze două fracțiuni pentru a avea o reprezentare mai robustă în biroul permanent și în comisiile parlamentului.

PSRM a anunțat că și-a format fracțiunea compusă din 35 de deputați și având-o în frunte pe lidera partidului Zinaida Greceanîi, fracțiunea PD compusă din 30 de deputați este condusă de premierul în exercițiu Pavel Filip, fracțiunea Partidului Șor compusă din șapte parlamentari este condusă de primarul Orheiului, Ilan Șor.

Data următoarei ședințe a parlamentului nu a fost anunțată, urmând ca, în lipsa unui spicher ales, să fie condusă ca și prima de cel mai vârstnic deputat, socialistul Eduard Smirnov.

XS
SM
MD
LG