Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: De la fervoarea comunistă, la cea ortodoxă sau cum și-a făcut președintele Dodon „pârtie” spre Moscova


Igor Dodon la Mănăstirea Zografu, pe Muntele Athis, 23 martie 2018
Igor Dodon la Mănăstirea Zografu, pe Muntele Athis, 23 martie 2018

Comentariu săptămânal, în dialog la Europa Liberă.

Președintele Igor Dodon a anunțat duminică pe Facebook că s-a împărtășit la o mănăstire rusească de pe Muntele Athos, unde merge pentru al treilea an la rând în calitate de șef al statului. Dar este prima sa vizită pe muntele din Grecia de la izbucnirea conflictului de anul trecut între Patriarhia Moscovei și Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolului, care a recunoscut noua biserică ortodoxă ucraineană, independentă de cea rusă. Regimul vizitelor pe Athos pentru adepții bisericii ruse după această sciziune nu este limpede. Dar președintele Dodon precizează în postarea sa de pe Facebook însoțită și de un video care i-a imortalizat călătoria de la weekend că aceasta a avut loc cu „binecuvântarea” patriarhului rus Kiril. Despre „traiectoria” lui Igor Dodon - de la carnetul de comunist la fervoarea ortodoxă - Vasile Botnaru a discutat cu analistului politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociației ADEPT.

Un punct de vedere de Igor Boțan, în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:19 0:00
Link direct

Igor Boțan: „Nu trebuie să uităm că Igor Dodon acum nouă ani, pe 22 aprilie 2010, a insistat să-i fie înmânat carnetul de comunist lângă monumentul lui Vladimir Ilici Lenin și acest lucru a fost subliniat de președintele Voronin. Apoi, în mod brusc, dl Igor Dodon a devenit evlavios, a devenit creștin ortodox. Și acest lucru s-a întâmplat în primăvara anului 2013, după ce d-lui a devenit președinte al Partidului Socialiștilor și a fost parte a unei inițiative care se numește „Moldova: Alternativa de stânga”. Din acel moment, dl Igor Dodon și-a schimbat viziunile asupra lumii și în acel an a modificat și statutul Partidului Socialiștilor, inserând în acest statut și în programul politic al formațiunii un element important, și anume că trebuie modificată Constituția Republicii Moldova și în Constituție trebuie introdusă clauza că religia ortodoxă este un fel de fundament al societății din Republica Moldova.

Dodon încearcă să transforme religia, credința într-un fel de marfă politică...

Și acest lucru sigur că nu poate fi interpretat altfel decât prin prisma intereselor politice. Putem înțelege sau putem intui de ce se face acest lucru, ce s-a întâmplat cu Igor Dodon în trei ani de zile, că de la un promotor al comunismului, al unui adept fervent al lui Vladimir Ilici Lenin, care a fost un materialist și a promovat ideea materialismului militant împotriva religiei, care spunea alături de Marx că religia este opiu pentru popor. Dacă ne uităm atent la ce a urmat, ne dăm seama că Igor Dodon la un moment dat a decis că trebuie să-și schimbe traiectoria politică pentru a crea o pârtie către un parteneriat cu partidul de guvernământ din Federația Rusă Edinaia Rossia, care, știm bine, s-a proclamat partid de orientare conservatoare și care a proclamat în public că ortodoxia stă la baza culturii ruse, care are un rol civilizațional în această parte a lumii. Noi ne amintim cu toții că, încă în 2009, Nikita Mihalkov, regizorul de renume din Federația Rusă a fost cel care a publicat Manifestul conservatorului iluminat și iată această doctrină a devenit un fel de doctrină oficială a Partidului Edinaia Rossia. Eu cred că dl Igor Dodon, după forumul de aici, de la Chișinău, din februarie 2013 „Moldova: Alternativa de stânga” a dorit să creeze acea pârtie către parteneriatul cu Edinaia Rossia, lucru care s-a întâmplat acum doi ani de zile, în luna iunie. Și am văzut cu toții că dorința dlui Dodon de a avea un parteneriat s-a materializat.”

Europa Liberă: Dacă înțeleg corect, Dvs. sugerați că Igor Dodon îl copiază pe Vladimir Putin, eventual și pe predecesorul său Vladimir Voronin, care a îndemnat foarte convingător oameni de afaceri să contribuie la reparația, reabilitarea mănăstirilor ș.a.m.d. Dar de ce nu credeți într-o eventuală, foarte sinceră credință a președintelui Dodon, care de Bobotează se scufundă în Iordan, acum merge a „n”-a oară la Muntele Athos cu blagoslovirea patriarhului? De ce credeți că neapărat asta o face din rațiuni politice, dacă înțeleg corect?

Igor Boțan: „Există Noul testament și există Predica de pe munte a Mântuitorului, care spune că cei care se roagă lui Dumnezeu, cei care fac binefacere trebuie să facă de o așa manieră, ca să nu se transforme aceste acte în publicitate, altminteri este o formă de fariseism, adică de ipocrizie. Din aceste considerente, putem spune că dl Dodon încearcă să transforme religia, credința într-un fel de drive, dacă-i putem spune așa...”

Europa Liberă: ...marfă politică?

Igor Boțan: „Marfă politică pentru a arăta că el...”

Europa Liberă: Dl Boțan, dar nu dl Dodon a inventat aducerea Focului haric cu avionul de la Ierusalim. Dacă stăm să ne amintim, a făcut asta și Vladimir Filat, și Vladimir Voronin și nu este singurul și cred că nu este ultimul care va folosi acest prilej pentru, zic ei, a promova ortodoxia, pentru a consolida credința?

Igor Boțan: „Probabil, dl Dodon, ca și orice ființă umană, își conștientizează păcatele și crede că, făcând astfel de acte, într-un fel poate primi iertarea, ca mirean, hai să spunem așa. Dar dacă ne referim la dl Voronin, într-adevăr dl Voronin a organizat opt expediții spre Ierusalim pentru a aduce la Chișinău Focul haric, a pus bazele reconstrucției unor obiecte de cult în Republica Moldova, dar, orice s-ar spune, Vladimir Voronin a făcut aceste lucruri de o manieră decentă, nu s-a pus în prim-plan ca un credincios fervent pentru a stoarce dividende politice, lucru pe care îl face dl Dodon, în special cu fundațiile afiliate Partidului Socialiștilor și fundația primei doamne, lucru care până la urmă le-a jucat festa Partidului Socialiștilor și dlui Dodon.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG