Linkuri accesibilitate

Ceremonii și consultări politice la Washington cu ocazia aniversării de 70 de ani a NATO


Jens Stoltenberg face o declarație de presă înaintea deiscursului pronunțat în Congresul american, astăzi, la Washington

Miniștrii de externe din cele 29 de țări membre în NATO încep astazi la Washington o reuniune de două zile consacrată celei de-a 70-a aniversări a alianței, la care vor discuta și despre amenințări securitate curente, inclusiv Rusia și Afganistanul. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a rostit un discurs în plenul camerelor reunite al Congresului, la invitația bi-partizană a membrilor legislativului american. Stoltenberg a amintit misiunea cu care a fost creată alianța, și faptul că, de când a fost creată, nici unul din membrii ei nu a fost atacat de vreo putere străină. „Războiul rece s-a încheiat fără să se tragă un foc de armă în Europa, și am avut parte de o perioadă de pace fără precedent. Așa că alianța NATO nu este doar cea mai longevivă alianță din istorie, este și cea mai încununată de succese”, a spus Stoltenberg .

Este prima dată când un secretar-general NATO ține un asemenea discurs pe dealul Capitoliului.

Mîine, miniștrii de externe vor avea întâlniri la Departamentul de Stat, prima sesiune de discuții având ca subiect Rusia. Este de așteptat ca ei să aprobe o serie de măsuri pentru îmbunătățirea capacității de apărare a alianței în regiunea Mării Negre. Pe agendă se vor mai afla situația din Afganistan, și denunțarea Acordului de control al armamentelor semnat de Washington și Moscova în ultimii ani ai Războiului rece.

XS
SM
MD
LG