Linkuri accesibilitate

Igor Dodon în vizită la Moscova. Impas în negocieri la Chișinău


Kremlinul de la Moscova
Kremlinul de la Moscova

După ce s-a retras de la discuțiile privind crearea unei majorități parlamentare, șeful statului a întreprins o vizită în capitala rusă.

Președintele Igor Dodon a dezmințit că s-ar confrunta cu presiuni din partea Kremlinului pentru a se opune unei coaliții între aliații săi socialiști și democrații lui Vlad Plahotniuc. Dodon care a plecat astăzi în vizită la Moscova a dat dezmințirea într-un interviu pentru agenția rusă de știri Tass. „Conducerea Rusiei nu m-a presat niciodată nici pe mine, nici pe socialiști”, spune Dodon în interviul difuzat tot azi. El mai sugerează că negocierile de formare a unei majorități sunt atât de anevoioase, încât alegerile anticipate devin soluția cea mai probabilă. Despre ultimele noutăți, atâtea câte sunt, ale crizei politice tot mai conturate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00
Link direct

Vizita de lucru la Moscova a preşedintelui Igor Dodon a fost confirmată de consultantul principal din cadrul serviciului de presă al Președinției, Carmena Sterpu, care nu a oferit însă niciun fel de detalii legate de agenda şi sejur. Nu există deocamdată o confirmare că la Moscova ar fi plecat şi lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, aşa cum au relatat unele media.

Aceste vizite ad-hoc la Moscova au loc la o zi după ce Comitetul Executiv al Partidului Socialiștilor a anunțat că își convoacă săptămâna viitoare forul republican al formațiunii pentru a decide unul din două scenarii: formarea unei majorități parlamentare sau alegeri anticipate. La ultima rundă de negocieri mediate de preşedintele Dodon, socialiştii nu au ajuns la nici o înţelegere cu democraţii. Cele două formaţiuni au spus că au poziţii comune pe subiecte sociale, dar şi multiple divergențe de natură politică.

Politologului Dionis Cenuşă nu i se pare deloc întâmplătoare această vizită la Moscova a şefului statului. „Se pare că Igor Dodon ar vrea acceptul Moscovei pentru o coaliție dintre democrați şi socialiști. Sau președintele folosește întâlnirile cu oficialii ruși ca să calmeze spiritele în rândurile socialiștilor şi să-i influențeze pe cei din teritoriu sa dea lumina verde negocierilor directe cu PDM la reuniunea Consiliului Republican al formațiunii”, a comentat politologul Dionis Cenuşă.

Se pare că Igor Dodon ar vrea acceptul Moscovei pentru o coaliție dintre democrați şi socialiști...
Dionis Cenușă

În ultima vreme presa din Rusia relatează că Moscova i-ar fi cerut fără echivoc lui Dodon să nu facă coaliţie cu democraţii, ci dimpotrivă să încerce cu sprijinul celor din opoziţia de dreapta să acţioneze decisiv împotriva intereselor lui Plahotniuc.

Într-un interviu acordat azi agenției ruse de știri de stat TASS, Igor Dodon a respins ideea vehiculată în presă că Rusia ar face presiuni asupra lui ca să nu se ajungă la o coaliție a socialiștilor cu PD. Dodon a mai afirmat că dintre posibilele scenarii post-electorale din R. Moldova, cel mai probabil i se pare în prezent cel al alegerilor anticipate.

Un eventual scrutin anticipat petrecut după acelaşi sistem mixt ar putea avantaja exclusiv democraţii, consideră mai mulţi experţi şi activişti civici care au îndemnat azi la o conferinţă de presă PSRM şi blocul ACUM să creeze o coaliție antioligarhică. E vorba de o coaliţie de scurtă durată în cadrul căreia socialiştii şi cei din ACUM să voteze legi ce ar scoate de sub controlul democraţiilor instituţiile statului, să revină la vechiul sistem proporțional de vot pregătind astfel terenul pentru un scrutin anticipat democratic, liber şi corect, a explicat unul dintre activişti Ştefan Gligor:

Ar însemna un prim pas de revenire la normalitate, la un sistem electoral adecvat...
Ștefan Gligor

„Dacă nu vă place cuvântul coaliţie, numiţi asta vot comun. Este vorba despre un vot comun, o majoritate simplă prin care se aprobă un pachet de legi obligatoriu spre executare. Acest lucru ar însemna o primă victorie a democraţiei în această ţară, un prim pas de revenire la normalitate, la un sistem electoral adecvat.”

Nu este prima dată când socialiştii şi blocul ACUM sunt îndemnaţi să facă front comun pentru a debarca guvernarea democraţilor lui Plahotniuc. Imediat după alegerile parlamentare din februarie PSRM a şi chemat la dialog pe cei din ACUM, care însă au respins invitaţia invocând cu fermitate că nu vor accepta vreo coaliţie nici cu socialiştii, nici cu democraţii.

Ulterior blocul ACUM a lansat o invitaţie indirectă socialiştilor de a discuta pachetul de legi anti-oligarhice cum îl numesc ei. PSRM a invocat însă că nu a fost invitat ca fracțiune la aceste discuţii.

Comentând azi demersul activiştilor civici ce insistă asupra coalizării blocului ACUM cu socialiştii, mai mulţi deputaţi ai blocului ACUM au invocat acelaşi pachet de legi anti-oligarhice, care prevede inclusiv renunţarea la sistemul mixt şi au reiterat disponibilitatea de-al discuta cu socialiștii.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG