Linkuri accesibilitate

La Chișinău au fost omagiate victimele protestelor anticomuniste din 7 aprilie 2009


Simpatizanții partidelor PAS și Platforma DA participă la un marș în centrul Chișinăului pentru a omagia demonstrațiile pașnice de pe 7 aprilie 2009, când zeci de mii de tineri au ieșit în stradă pentru a protesta față de o nouă victorie a Partidului Comuniștilor în urma unor alegeri considerate incorecte.

La marșul cu genericul „Nu uităm, nu iertăm”, lidera PAS Maia Sandu a spus că revolta de atunci „a fost deturnată în violențe și urmată de o teroare fără precedent: protestatari uciși în bătăi în toiul nopții, oameni sechestrați ziua în amiaza mare în plină stradă, tineri torturați în comisariate”.

Ceva mai devreme, președintele Igor Dodon, care era în 2009 membru al guvernului comunist, a repetat poziția de atunci a autorităților despre faptul că ar fi avut loc o tentativă de lovitură de stat. Într-o postare pe Facebook, Dodon a condamnat demonstrațiile și a scris că „un alt 7 aprilie rușinos și fără sens nu trebuie să se mai repete”.

Începute pașnic, demonstrațiile din 7 aprilie 2009 au fost transformate în violențe prin eforturile unui grup de protestatari neidentificați, soldându-se cu devastarea clădirilor parlamentului și președinției. Au fost urmate în noaptea și zilele următoare de represalii ale poliției contra a sute de tineri, care au fost arestați aleatoriu și maltratați în detenție. Cel puțin un tânăr, Valeriu Boboc, a fost ucis. Înalți oficiali ai ministerului de Interne acuzați de coordonarea represaliilor au fost achitați ulterior în justiție.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG