Linkuri accesibilitate

CEDO îi dă cîștig de cauză opozantului rus Aleksei Navalnîi într-un caz din 2014


Aleksei Navalnîi la o audiere CEDO la Strasbourg, 15 noiembrie 2018

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat câștig de cauză activistului rus anti-corupție Aleksei Navalnîi, declarând ilegal arestul la domiciliu, la care fusese condamnat în Rusia, în 2014. Navalnîi susține că decizia unui tribunal din Moscova de a-l pune sub arest la domiciliu în februarie 2014, în cursul anchetei într-un dosar de corupție, a fost un abuz. CEDO consideră în verdictul de marți că această măsură a fost mult prea dură în comparație cu acuzațiile care i se aduceau la vremea respectivă.

În decembrie 2014, Aleksei Navalnîi și fratele său Oleg au fost condamnați în dosarul în care erau acuzați că au fraudat cu aproape 450 de mii de dolari, filiala din Rusia a firmei franceze de cosmetice Yves Rocher. În ocombrie 2017, CEDO a dat primul verdict în acest caz, afirmând că procesul fraților Navalnîi nu s-a desfășurat corect. CEDO este de părere că arestul la domiciliu a fost mai degrabă o încercare de a limita activitatea publică a lui Navalnîi, cunoscut critic al Kremlinului, în nici un fel legată de cazul fraudă care se judeca în 2014.

În 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat arestarea repetată a lui Navalnîi între 2012 și 2014 drept „arbitrară” și „motivată politic”.

XS
SM
MD
LG