Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon: probabilitatea unui scrutin parlamentar anticipat a crescut


Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele Igor Dodon nu exclude că la toamnă, în septembrie-octombrie, ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate. În opinia șefului statului, probabilitatea unui scrutin anticipat a crescut și ar fi acum de 70%, transmite IPN.

„Dacă blocul ACUM (...) nu va accepta propunerea socialiștilor, atunci vor avea loc alegeri parlamentare anticipate”, a declarat Igor Dodon, vineri seara, într-o emisiune la RTR Moldova.

Șeful statului a anunțat că dacă până pe 21 iunie actualul legislativ nu-și va alege conducerea și nu va adopta nicio lege, atunci va cere avizul Curții Constituționale pentru dizolvarea Parlamentului.

Totodată, Igor Dodon a spus că nu exclude că Înalta curte va oferi atribuția de numire a datei alegerilor fie Guvernului, fie șefului statului.

Președintele a făcut declarațiile după ședința de vineri a consiliului republican al Partidului Socialiștilor, care a anunțat că nu dorește alegeri anticipate și că va continua consultările cu Blocul ACUM pentru formarea conducerii Parlamentului și învestirea Guvernului. Totodată, socialiștii consideră că reprezentanții blocului ACUM nu ar avea o poziție constructivă, ignorând, practic, toate propunerile PSRM. Deputații opoziției pro-europene au cerut crearea unui guvern minoritar, numirea în funcțiile de spicher și prim-ministru a propriilor candidați și adoptarea unui pachet de legi anti-oligarhice, menite să scoată instituțiile statului din captivitate.

XS
SM
MD
LG