Linkuri accesibilitate

Notre-Dame: catedrala parțial distrusă de flăcări, dar structura centrală a fost salvată


Catedrala Notre-Dame din Paris a fost parțial distrusă de flăcări luni seară: turla principală, așa-numita „săgeată” s-a prăbușit, acoperișul a fost distrus total, dar structura principală a fost salvată, inclusiv cele două clopotnițe. Vitraliul central mai există, dar nu se știe în ce condiții, la fel cum nu se știe încă dacă și ce mai există din vitraliile din sud și nord, cele care aveau cele mai multe fragmente gotice, autentice. Peste patru sute de pompieri s-au luptat cu flăcările, unul a fost rănit grav, dar în rest, incendiul nu a făcut victime.

Incendiul a izbucnit luni seară, se pare în legătură cu lucrările de restaurare care fuseseră lansate cu luni în urmă, după ce s-au constatat crăpături serioase în pereții clădirii, care punea în pericol întreaga structură. Este și motivul pentru care luni seară nu s-a încercat stingerea incendiului și din aer, cu elicoptere.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, care s-a dus să urmărească eforturile de salvare a catedralei, a declarat că va lansa acum o chetă internațională pentru refacerea catedralei, veche de 850 de ani și unul din cele mai importate monumente istorice din patrimoniul european.

„Răul cel mai mare a fost evitat”, a declarat președintele Macron. Acum urmează să fie estimate pierderile și vor începe ani de restaurare.

XS
SM
MD
LG