Linkuri accesibilitate

Raportul Mueller confirmă că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016


Pagini din raportul dat publicității la Washington

Raportul procurorului independent Robert Mueller, dat joi publicității la Washington, confirmă faptul că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016, câștigate de Donald Trump. Raportul, care a fost editat înainte de publicare, mai confirmă să eforturile președintelui de a submina ancheta lui Muller, dar ajunge la concluzia că nici Trump, nici membri ai ecipei sale de campanie electorală nu au colaborat cu Rusia în cursul campaniei prezidențiale.

„Nu există colaborare. Nu există obstrucționare” a justiției, declara satisfăcut președintele Trump joi noapte, la Casa Albă după publicarea raportului de 400 de pagini. Raportul nu menționează nici o încălcare directă a legii, nici o faptă care ar putea fi incriminată în baza actualei legislații și în limitele prerogativelor acordate anchetei lui Muller. Cu toate acestea, conține suficiente pasaje compromițătoare, care documentează încercările președintelui de a submina ancheta, pentru le permite liderilor opoziției democrate din Congres să vorbească despre „comportamentul amoral, corupt și necorespunzător” al președintelui. Este de așteptat ca în Congres să continua anchete în diverse comisii, în baza informațiilor din raportul Mueller.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că raportul este irelevant pentru Rusia, dar că-l va „răsfoi” și va decide dacă „merită să-l informeze” pe președintele Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG