Linkuri accesibilitate

La Tokyo a avut loc ceremonia de abdicare a împăratului Akihito al Japoniei


Steagurile imperiale ale Japoniei; împăratul, împărăteasa, prințul moștenitor și casa imperială
Steagurile imperiale ale Japoniei; împăratul, împărăteasa, prințul moștenitor și casa imperială

La Tokyo a avut loc ceremonia abdicării împăratului Akihito al Japoniei (85 de ani), după mai bine de 30 de ani pe tron, în favoarea fiului său, Naruhito (59 de ani).

Este pentru prima dată în ultimii 200 de ani că un împărat al Japoniei abdică, iar această ruptură cu tradiția nu s-a făcut ușor sau repede: Akihito a anunțat în august 2016 că vrea să se retragă, dar guvernului i-a luat aproape trei ani să adopte legea specială care să permită acest lucru. Și este o excepție, pentru că aceeași lege precizează că dreptul de a abdica nu este acordat și urmașilor.

Premierul Shinzo Abe i-a mulțumit împăratului, care a ținut un scurt discurs anunțând că se retrage și multumind japonezilor pentru sprijinul pe care i l-au dat timp de 30 de ani.

Succesiunea în casa imperială japoneză este reglementată de o lege specială, nu de Constituție, lege care nu prevede nici abdicarea, nici posibilitatea ca o femeie să vină pe tron. Guvernul premierului Abe a lăsat însă de înțeles că ar dori o schimbare în favoarea femeilor. Un prim pas ar fi ca prințesele, în momentul când se mărită, să rămână parte a familie imperiale, ceea ce nu se întâmplă în acest moment.

Formal, Akihito abdică marți seară, 30 aprilie, dar rămâne pe tron până la miezul nopții, când se încheie și era sa „Heisei” sau „era păcii”. Va urma noua eră a lui Naruhito, „Reiwa” sau „minunata armonie”.

Cu ocazia abdicării, japonezii vor avea o vacanță de 10 zile, o raritate în Japonia.

Akihito a fost, spre deosebire de tatăl său, un împărat foarte apropiat de popor și iubit. Deși prin Constituție nu are un rol politic, Akihito a fost în toți acești ani perceput drept întruchiparea națiunii japoneze, garantul unității acesteia și apărătorul Constituției post-belice, pacifiste, a țării.

Președintele sud-coreean,Moon Jae-in, în Uzbekistan, 22 aprilie 2019
Președintele sud-coreean,Moon Jae-in, în Uzbekistan, 22 aprilie 2019

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in a trimis o scrisoare împăratului Akihito în care-și exprimă gratitudinea pentru eforturile împăratului de a îmbunătății relațiile între Seul și Tokyo, iar potrivit Ministerului de externe de la Seul, s-ar putea ca o delegație sud-coreeană să participe, în octombrie, la ceremonia oficială de întronare a lui Naruhito, deschisă și invitaților străini.

În ultimul timp, relațiile dintre cele două țări au fost tensionate din cauza disputelor legate de cererile de despăgubire pentru femeile coreene, abuzate de militarii japonezi în timpul celui de al Doilea Război Mondial și pentru coreenii forțați la munci silnice, în aceeași perioadă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG