Linkuri accesibilitate

Ştiri

Milionarul Andrei Tranga, coproprietarul lanțurilor Andy’s Pizza și La Plăcinte, rămâne în arest preventiv

Curtea de Apel Chișinău a decis că milionarul Andrei Tranga, coproprietarul lanțurilor de restaurante Andy’s Pizza și La Plăcinte, rămâne în arest preventiv pe 30 de zile, respingând cererea de transfer în arest la domiciliu depusă de avocatul omului de afaceri. Procurorii au spus că Tranga și alte patru persoane reținute la sfârșitul lunii trecute într-un dosar de șantaj și trafic de influență trebuie să rămână în izolator, deoarece există riscul ca aceștia să părăsească țara. Tanga a fost inculpat în legătură cu o presupusă tentativă de preluare a unor afaceri de 10 milioane de euro aparținând omului de afaceri Viorel Vărzari. Presa a speculat pe baza unor scrisori anonime primite de mai multe redacții că în acest caz ar fi fost implicat și fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Acesta și-a dat demisia, spunând că este victima unor încercări de denigrare.

Vezi ultimele știri ale zilei

Belarus: Aleksandr Lukașenka a semnat un decret privind transferul puterii în cazul morții sale

Aleksandr Lukașenka, aprilie 2021

La Minsk, Aleksandr Lukașenka a semnat, pe 9 mai, un decret cu privire la „apărarea suveranității și ordinii constituționale”, care descrie un mecanism de guvernare a Republicii Belarus, în cazul morții sale. Anunțul l-a făcut serviciul său de presă, iar documentul a intrat deja în vigoare. Potrivit acestuia, dacă șeful statului moare „în urma unui atentat, atac terorist, unei agresiuni externe sau altor acțiuni de forță, toate organele de stat și oficialitățile vor acționa în corespundere cu deciziile Consiliului de Securitate, ședințele căruia sunt prezidate de prim-ministru, iar în țară va fi introdusă imediat situația excepțională sau legea marțială”. Decizia cu privire la organizarea alegerilor le va lua tot Consiliul de Securitate, a precizat sursa citată. Anterior, în cazul morții președintelui, atribuțiile acestuia erau preluate de premier. Lukașenka a anunțat încă la sfârșitul lui aprilie că va semna un asemenea decret, spunând că serviciile speciale din Belarus și Rusia au dejucat o tentativă de lovitură de stat în care ar fi implicat și un belarus cu cetățenie americană. Multe guverne ale lumii îl consideră pe Lukașenka ilegitim, după controversata sa realegere din august anul trecut, contestată de opoziție și de miile de protestatari ale căror demonstrații au fost reprimate cu brutalitate.

Zeci de palestinieni au fost răniți în ciocnirile cu forțele de securitate israeliene, la Ierusalim

Zeci de palestinieni au fost răniți în ciocnirile dintre protestatari și forțele de securitate israeliene, la Ierusalim. Confruntările, cele mai grave din ultimii ani, au provocat la scară globală îngrijorări că tulburările s-ar putea amplifica. Tensiunile sunt ridicate din cauza disputei vechi asupra accesului la locurile sfinte din Ierusalim, în primul rând la moscheea Al Aqsa, dar și din cauza riscului evacuării unor palestinieni de pe teritorii unde se ridică noi locuințe pentru israelieni. Semiluna Roșie Palestiniană a spus la 9 mai că în ciocnirile de peste noapte au fost răniți cam 100 de palestinieni. Israelul spune că au fost răniți 17 polițiști. Printre cei care au făcut apel la calm a fost duminică și Papa Francisc.

Rusia și-a etalat puterea militară cu parade la scară națională, la 9 mai

Rusia și-a etalat puterea militară cu parade la scară națională, la 9 mai, cu ocazia împlinirii a 76 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în Europa, în al doilea război mondial. Președintele Vladimir Putin a asistat la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, la Moscova, unde au defilat 12.000 de militari, aproape 200 de piese de echipament militar. Piața a fost survolată de avioane și elicoptere. Într-un discurs, Putin a spus că Rusia își va apăra interesele naționale și a denunțat recrudescența „rusofobiei”. „Ne vom apăra cu fermitate interesele naționale, pentru a asigura securitate poporului”, a promis Putin.

Marina militară americană a confiscat un transport de armament în Marea Arabiei

Foto: arhivă

Marina militară a Statelor Unite a spus că a confiscat un transport de armament ascuns într-o navă în Marea Arabiei. Într-o declarație de presă, duminică, se spune că originea și destinația armamentului găsit într-o ambarcațiune fără apartenență statală fac obiectul unei anchete. În text se mai arată că în operațiunea din 6-7 mai s-au confiscat proiectile ghidate anti-tanc de producție rusească, puști de asalt chinezești, mitraliere, arme cu lunetă și lansatoare de grenade. Și în trecut, marina americană a confiscat arme avansate în Marea Arabiei, despre care se crede că proveneau din Iran și erau destinate rebelilor Huthi din Yemen.

La Kabul au avut loc funeraliile victimelor atacului asupra unei școli de fete

În capitala afgană Kabul au avut loc duminică funeraliile victimelor atacului din ajun asupra unei școli de fete, soldat cu cel puțin 50 de morți și 100 de răniți. Majoritatea celor înmormântați duminică erau elevele școlii Sayed Al-Shuhada School. Un purtător de cuvânt al ministerului de interne afgan a spus la 9 mai că mai întâi un automobil a explodat în fața școlii, după care au explodat încă două bombe când fetele fugeau din școală, cuprinse de panică. Atacul nu a fost revendicat de îndată, dar oficialii afgani l-au pus pe seama mișcării islamiste Taliban. Gruparea a negat orice implicare în ceea ce a fost cel mai sângeros atac petrecut la Kabul în ultimele luni.

Mii de oameni au participat la un marș de Ziua Victoriei organizat de PSRM

În centrul Chișinăului, mii de oameni au participat duminică la un marș cu ocazia celei de-a 76-a aniversări a victoriei sovietice împotriva Germaniei naziste, în al doilea război mondial. Marșul „Regimentul Nemuritor” a fost organizat de Partidul Socialiștilor (PSRM). Liderul formațiunii, fostul președinte al țării Igor Dodon, a estimat numărul participanților la 20.000. Estimările poliției au fost, potrivit tot lui Dodon, de 10-15.000. La eveniment au putut fi văzute drapele în culorile panglicii „Sf. Gheorghe”, asociate cu naționaliștii ruși, dar și drapelele R. Moldova. Întrebat de reporteri dacă este înțelept să adune atâția oameni în condiții de pandemie, Dodon a răspuns, potrivit Jurnal TV, că „fiecare om decide ce face”.

Cel mai mare sistem de conducte din SUA și-a suspendat activitatea din cauza unui atac cibernetic

Cel mai mare sistem de conducte din Statele Unite, care aprovizionează aproape jumătate din coasta estică, a fost nevoit să-și suspende activitatea din cauza unui atac cibernetic. Colonial Pipeline a informat sâmbătă că a fost ținta unui atac ransomeware la 7 mai, și că a luat măsuri „proactive” de închidere a rețelelor. În asemenea atacuri, autorii de obicei cer bani pentru a da cheia soluționării problemei. Colonial Pipeline a spus că a angajat o firmă de securitate cibernetică, și a informat agențiile federale. În ultima vreme, multe din atacurile de acest fel și-au avut originea în Rusia.

Franța cere SUA să ridice interdicția asupra exportului de vaccinuri anticovid

Emmanuel Macron

Franța a cerut Statelor Unite să ridice interdicția asupra exportului de vaccinuri anti-COVID-19 și a părților componente. Apelul a fost făcut de președintele Emmanuel Macron, la summitul UE de la Porto, la 8 mai. El vine pe fondul reținerilor europenilor față de ideea americană de a renunța la patent în cazul vaccinelor anti-COVID-19, pentru a facilita accelerarea vaccinării în țările sărace. La summitul european de la Porto, și cancelara germană Angela Merkel a spus că UE și-a exportat o bună parte din producția de vaccin, iar Statele Unite ar trebui să procedeze la fel.

Președintele Ucrainei a adus un omagiu victimelor celui de-al Doilea Război Mondial într-un sat de la granița cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (în centru), la Milove, 9 mai 2020

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a adus un omagiu victimelor celui de-al Doilea Război Mondial într-un sat de la granița cu Rusia. Zelenski a depus flori la Milove, la complexul memorial dedicat eliberatorilor. Începând din 2015, Ucraina marchează la 8 mai Ziua Amintirii și Reconcilierii în onoarea celor căzuți în al Doilea Război Mondial, iar la 9 mai marchează Ziua Victoriei. Milove se află în regiunea Luhansk, care este controlată în cea mai mare parte de separatiștii pro-ruși, începând din 2014.

Parada militară în Piața Roșie de la Moscova, cu 12.000 de militari

Parada militară în Piața Roșie - 9 mai 2021
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00

În Rusia au loc parade militare în toată țara cu ocazia celei de-a 76-a aniversări a victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în al doilea război mondial. La parada cea mai mare, din Piața Roșie, de la Moscova, participă 12.000 de militari. În ajun, victoria aliată asupra Germaniei hitleriste a fost comemorată în Europa occidentală. Într-un mesaj pe Twitter, cancelara germană Angela Merkel a spus că „rămâne răspunderea noastră eternă de a păstra vie memoria milioanelor de oameni care și-au pierdut viețile în anii de tiranie naționalist-socialistă”.

La Chișinău este comemorată Ziua Victoriei

Președinta Maia Sandu a depus flori la complexul memorial „Eternitate”.

Într-un mesaj cu ocazia Zilei Victoriei, premierul interimar Aureliu Ciocoi spune că „Republica Moldova își regăsește locul în Europa prin cultură, gradul de civilizație, dar și istoria sa”. „Echipa Europa este și un prieten care ne ajută în momentele dificile. Solidaritatea demonstrată de Uniunea Europeană în contracararea pandemiei COVID-19 este fără echivoc și înalt apreciată de țara noastră”, se mai spune în mesaj. Cu aceeași ocazie, președinta Maia Sandu a depus flori la complexul memorial „Eternitate”, din capitală. „Mi-am exprimat respectul şi recunoştinţa pentru cei care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru ca, în mai 1945, pacea să revină pe continentul european. Dintre ei, sute de mii ne-au fost concetăţeni, sunt buneii şi străbuneii noştri”, a spus Sandu.

Egor Ligaciov, fost membru al conducerii URSS, a murit la vârsta de 100 de ani

Egor Ligaciov, la Congresul XXVIII al PCUS, din iulie 1990, ultimul congres al Partidului Comunist din fosta Uniune Sovietică.

Egor Ligaciov, fost membru al conducerii sovietice, considerat într-o vreme mâna dreaptă a lui Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 100 de ani. Ligaciov a fost cunoscut mai ales pentru inițiativa campaniei anti-alcool a lui Gorbaciov, fiind asociat de asemenea cu forțele perestroikăi. El a fost exclus din Comitetul Central al partidului comunist în 1990. După dezmembrarea Uniunii Sovietice, și-a exprimat regretul pentru că l-a sprijinit pe Gorbaciov și s-a alăturat conducerii Partidului Comunist din Rusia.

Liderii UE au anunțat la Porto că au asigurat 1,8 miliarde doze de ser Pfizer/BioNTech

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și premierul portughez Antonio Costa, la summitul UE de la Porto

Liderii Uniunii Europene au anunțat la un summmit în Portugalia că au asigurat o cantitate de 1,8 miliarde doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer/BioNTech. Acordul prevede nu doar producerea cantității respective, dar și că principalele componente ale vaccinului vor proveni din UE. Anunțul făcut la summit vine pe fondul scepticismului legat de oferta americană de renunțare la patentul pentru producția de vaccine anti-COVID-19. Șeful Consiliului European, Charles Michel, vorbind în numele celor 27 de țări din UE, a spus că inițiativa americană nu ar rezolva problemele legate de livrările de vaccin.

Putin a trimis felicitări țărilor din CSI cu ocazia Zilei Victoriei

Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a trimis felicitări țărilor din CSI cu ocazia aniversării victoriei aliaților asupra Germaniei naziste în al doilea război mondial, îndemnându-le la „prietenie frățească și sprijin reciproc” în viitor. Mesajul a fost transmis la 8 mai, când Ziua Victoriei este marcată în Europa occidentală, în ajunul paradei militare de la Moscova, din 9 mai. Cancelara germană Angela Merkel a marcat sărbătoarea cu un mesaj pe Twitter în care scrie că „rămâne răspunderea noastră eternă de a păstra vie memoria milioanelor de oameni care și-au pierdut viețile în anii de tiranie naționalist-socialistă”.

Cimitirele din Chișinău vor fi deschise de Paștele Blajinilor până la ora 17.00

Cimitirele din Chișinău vor fi deschise de Paștele Blajinilor până la ora 17.00, a anunțat primarul general Ion Ceban, după ședința de sâmbătă a Comisia pentru Situații Excepționale din Capitală. Ceban a atras atenția că oamenii vor trebui să poarte mască, să păstreze distanța fizică și să nu consume băuturi alcoolice în cimitir. Primăria nu va organiza transport public special către cimitire, unitățile de transport urmând să circule în următoarele zile conform programului obișnuit. Decizia deschiderii cimitirelor din capitală vine în urma unor apeluri făcute de cler. Săptămâna aceasta, mitropolitul Vladimir a adresat o scrisoare primăriei, invocând în sprijinul cererii sale scăderea numărului de infecții noi cu COVID-19.

SUA fac apel la aplanarea tensiunilor, după ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană la Ierusalim

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea față de ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană la Ierusalim, spunând că este crucial ca tensiunile să se aplaneze. Apelul a venit vineri seară, după ce ciocnirile din preajma moscheii Al Aqsa s-au soldat cu rănirea a peste 200 de palestinieni și a 6 polițiști israelieni. Palestinienii au protestat în ultima vreme împotriva accesului israelienilor în anumite zone ale orașului vechi în luna sfântă musulmană Ramadan, iar israelienii au evacuat palestinieni din teritorii disputate ca să facă loc așezărilor evreiești. Statele Unite au spus că violențele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât vin în ultimele zile ale Ramadanului, și au avertizat împotriva continuării acțiunilor riscante – inclusiv a evacuărilor.

Peter Michalko: Ziua Europei marchează „solidaritatea pentru sănătate”

Ambasadorul Peter Michalko, la ceremonia de primire a unui ajutor umanitar oferit de România pentru lupta cu pandemia, Chișinău, februarie 2021

Într-un mesaj cu prilejul Zilei Europei, marcată la 9 mai, ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, a spus că „Ziua Europei în anul 2021 marchează solidaritatea Echipei Europa pentru sănătate și pentru un viitor mai bun”, informează IPN. „Istoria ne demonstrează că omenirea depășește mai ușor orice provocare prin solidarizare, iar unitatea, respectarea drepturilor omului și guvernarea după principiile statutului de drept, piloni care stau la baza formării Uniunii Europene, ne permit să devenim mai puternici și să trăim în pace”, se mai spune în declarație. Ziua Europei se marchează a doua oară consecutiv în condiții de pandemie. De data aceasta, în UE eforturile cele mai mari sunt consacrate vaccinării populației și relansării economice post-pandemie.

UE și India vor încerca să relanseze negocierile privind acordul de liber schimb

Uniunea Europeană și India vor încerca să relanseze negocierile pe tema unui acord de liber schimb la summitul lor de sâmbătă, urmând să discute de asemenea despre combaterea pandemiei de COVID-19, care afectează în prezent grav India, mai ales. Liderii europeni se află în orașul portughez Porto, de unde discută prin video cu premierul indian Narendra Modi. El a fost nevoit să renunțe la participarea fizică la summit, datorită crizei medicale din țara sa, provocată de COVID-19. Negocierile asupra acordului comercial dintre UE și India sunt blocate din 2013.

3.500 de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor

3.500 de polițiști vor fi la datorie duminică și luni, de Paștele Blajinilor, relatează IPN, citând un comunicat al IGP. Ei vor asigura ordinea publică, vor dirija circulația rutieră și vor monitoriza respectarea regulilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Polițiștii se vor afla pe teritoriul și în preajma cimitirelor, atât în localitățile unde a fost permisă oficierea procesiunii de pomenire a răposaților, cât și în localitățile unde accesul în cimitire a fost interzis, mai transmite IPN. Poliția a făcut un nou apel către oameni să evite aglomerația la morminte. Polițiștii vor monitoriza respectarea distanței sociale și echiparea corespunzătoare a cetățenilor cu măști și mănuși.

OMS a acordat autorizația de urgență pentru utilizarea vaccinului chinezesc Sinopharm anti-COVID

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a acordat, vineri, autorizație de urgență pentru utilizarea vaccinului chinezesc Sinopharm împotriva COVID-19. Produs de un institut de la Beijing al Grupului Național Biotec al Chinei, Sinopharm este unul din principalele două vaccinuri chinezești și primul dezvoltat de o țară non-occidentală care a fost autorizat de OMS. La sfârșitul lunii aprilie, R. Moldova a primit 150 mii de doze vaccin Sinopharm donate de China. Și-a făcut acest vaccin și premierul interimar, Aureliu Ciocoi. Vineri, au anunțat că s-au vaccinat cu Sinopharm trei deputați ai Partidului Socialiștilor.

Amnesty International a decis să-l redesemneze pe Aleksei Navalnîi drept deținut politic

Organizația Amnesty International a decis să-l redesemneze pe Aleksei Navalnîi drept deținut politic, după ce încetase să-i atribuie acest calificativ politicianului rus de opoziție din cauza unor declarații controversate ale acestuia. Vineri, organizația pentru drepturile omului a spus că Navalnîi a fost întemnițat în Rusia pentru că a „revendicat dreptul la participare egală în viața publică” și pentru că a cerut un guvern necorupt. În februarie, organizația cu sediul la Londra a spus că Navalnîi a făcut declarații care pot fi considerate discurs al urii, retrăgându-i calificativul „prizonier de conștiință”. Revizuindu-și această decizie, Amnesty International a mai spus că vrea să sublinieze „nevoia stringentă” de a i se asigura respectarea drepturilor lui Navalnîi, inclusiv accesul la medic. Opozantul ispășește o pedeapsă de 2,5 ani de detenție pentru presupuse crime primită într-un proces despre care spune că a fost motivat politic.

Ministerul sănătății: 260 de noi cazuri de COVID-19 și 17 decese printre cei infectați

Ministerul Sănătății spune că 260 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova, vineri. Au fost confirmate și 17 decese ale bolnavilor de COVID-19, inclusiv al unei lucrătoare medicale, ridicând numărul total de la începutul pandemiei la 5 929. Numărul cazurilor noi de infectare s-a redus semnificativ în ultimele săptămâni, pe fundalul unei campanii de vaccinare tot mai ample. Vineri, au fost administrate încă aproape 11 mii de doze, primind prima doză de vaccin Astra Zeneca și președinta Maia Sandu. De la începutul campaniei de imunizare, pe 2 martie, au fost administrate peste 182 de mii de doze de vaccin, preponderent de la Astra Zeneca donate de România și Platforma COVAX. Vineri, R. Moldova a primit din partea României o nouă donație de pe 100 de mii de doze, numărul total depășind 300 de mii.

Campania de vaccinare se va deschide gradual pentru mai multe categorii de populație

Comitetul Național de Coordonare a Imunizării s-au pronunțat, joi, pentru deschiderea graduală și organizată a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 pentru mai multe categorii de populație, a anunțat ministerul Sănătății. Noi contigente urmează să fie aprobate pe 11 mai, când va fi lansată și o platformă națională de înregistrare pentru vaccinare. Campania de imunizare se află în R. Moldova în prima și a doua etapă, care presupun imunizarea lucrătorilor medicali, persoanelor cu vârsta de peste 60 ani și persoanelor cu comorbidități. De la începutul vaccinării contra COVID-19, pe 2 martie, au fost administrate 171 820 de doze de vaccin, preponderent de la Astra Zeneca, din donații ale României și Platformei COVAX.

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea a cerut Rusiei să oprească hărțuirea jurnaliștilor săi

Postul Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) a cerut Rusiei să oprească hărțuirea jurnaliștilor săi, după ce o corespondentă din orașul Pskov a pierdut procesul în justiție cu autoritățile are au inclus-o în registrul „agenților străini”. Pe 5 mai, tribunalul orășenesc din Pskov a spus că Liudmila Savițkaia a fost inclusă legal de ministerul rus al Justiției pe lista controversată. „Facem apel la guvernul rus să înceteze atacarea jurnaliștilor și blocarea accesului la informație pentru ruși”, a spus într-o declarație președintele RFE/RL Jamie Fly. Adoptată în 2012 și modificată de câteva ori, legislația rusă privind așa numiții „agenți străini” permite aplicarea acestei etichete și impunerea de restricții organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor de presă și jurnaliștilor individuali care primesc sponsorizări din străinătate. Criticii spun că legislația este folosită selectiv pentru hârțuirea și „demonizarea” vocilor independente.

S-ar putea renunța la interdicția de acces în cimitirele din Capitală de Paștele Blajinilor

Autoritățile municipale din Chișinău au semnalat, joi, că pot reveni asupra deciziei de a interzice accesul în masă în cimitirele din capitală de Paștele Blajinilor din rațiuni sanitare, anunțând că va avea loc o nouă ședință a Comisia Extraordinare pentru Sănătate Publică. La ședința de sâmbătă, se va discuta despre organizarea procesului de studiu după încheierea vacanței de Paște, dar și despre „solicitările publice făcute în adresa Primăriei, referitor la subiecte de interes public”, se spune într-un comunicat. Mitropolitul Vladimir, capul bisericii ortodoxe moldovene supusă patriarhiei ruse, a cerut într-o scrisoare adresată primarului capitalei Ion Ceban să fie permisă oficierea slujbelor religioase de pomenire a morților în cimitire. Ministerul Sănătății a spus că riscul de infectare cu COVID-19 este „iminent” în cazul serbării în masă, la cimitire, a Paștelui Blajinilor și a îndemnat oamenii să stea acasă. Restricțiile antiepidemice nu se impun la nivel central, ci raional sau municipal, în funcție de incidența COVID-19 pe plan local.

Încarcă mai mult

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG