Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov: „Rusia este interesată în salvarea şi consolidarea Consiliului Europei”


CEDO, intrarea principală, Strasbourg
CEDO, intrarea principală, Strasbourg

„Rusia este interesată în salvarea şi consolidarea Consiliului Europei ca una dintre organizațiile internaționale cele mai respectate de pe continentul european”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, publicat înainte de reuniunea anuală a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei la Helsinki. Ministrul de externe Serghei Lavrov participă la reuniune.

Declarația surprinde prin tonul laudativ, ținând cont de faptul că Rusia și-ar putea pierde locul în Consiliul Europei.

Membră din 1996, Rusia este principala sursă de cazuri care ajung în fața CEDO. După anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea, parlamentarii ruşi au fost privați de dreptul de vot în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

În răspuns, Moscova şi-a suspendat în 2017 contribuția de 33 de milioane de euro către Consiliul Europei (7% din bugetul acestuia). Iar deputații ruși refuză de atunci să participe la sesiunile APCE.

Conform regulilor Consiliului, un stat membru care nu-şi plătește contribuția riscă excluderea după doi ani, adică începând din iunie pentru Rusia.

Miercuri, Serghei Lavrov a spus că chestiunea plății contribuției ruse nu se va afla pe ordinea de zi de la Helsinki. El a sugerat totuși că s-ar discuta o declarație pe această temă.

XS
SM
MD
LG