Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon vrea să se adreseze din nou Curții Constituționale, pentru a clarifica data la care ar putea dizolva Parlamentul


Președintele Igor Dodon în Parlament, 21 martie 2019
Președintele Igor Dodon în Parlament, 21 martie 2019

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intenționează să se adreseze din nou Curții Constituționale (CC), de data aceasta pentru a clarifica procedura şi data exactă la care ar putea dizolva actualul Parlament, care din 21 martie și-a suspendat ședințele, fără a fi creat o majoritate sau a-și fi ales structura de conducere. Totodată, Dodon a apreciat miercuri, într-o emisiune de televiziune, că alegeri anticipate ar putea avea loc la jumătatea lunii octombrie.

„Constituția spune că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu reușește să formeze Guvernul sau nu adoptă legi în termen de trei luni. În acest caz, nu prea este clar - trei luni din momentul validării mandatelor (aceasta va fi pe 9 iunie) sau de la începutul primei ședințe a Parlamentului - la 21 iunie”, a spus Igor Dodon miercuri seară. Președintele a amintit că este obligat să convină cu Curtea Constituțională şi asupra decretului său privind dizolvarea Parlamentului şi numirea datei viitoarelor alegeri.

„[...] Decretul poate fi semnat la mijlocul lunii iulie. Alegerile trebuie să aibă loc nu mai devreme de 60 de zile de la această dată şi nu mai târziu de 90 de zile. Asta înseamnă că alegerile vor avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie”, a apreciat Dodon, citat de presa de la Chișinău.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG