Linkuri accesibilitate

Guvernatorul BNM, Octavian Armaşu: Băncile transnistrene mai întâi să accepte leul ca mijloc de plată


Octavian Armaşu

Pentru a se putea vorbi despre integrarea sistemului bancar transnistrean în cel al R. Moldova, băncile de pe malul stâng la Nistrului ar trebui mai întâi să accepte leul moldovenesc ca mijloc de plată, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armaşu, în contextul afirmațiilor că integrarea bancară ar putea fi discutată la următoarele negocieri în formatul 5+2.

Guvernatorul BNM mai spune că sistemul bancar moldovenesc a luat-o mult înaintea instituțiilor financiare din stânga Nistrului în ceea ce privește politicile prudențiale şi prevenirea spălării banilor sau finanțării terorismului, și că, prin urmare, o „integrare pripită ar putea aduce riscuri mari pentru sistemul bancar al R. Moldova”.

Totuși, guvernatorul afirmă că punctul de vedere al BNM referitor la acest subiect nu a fost solicitat decât de presă, ceea ce ar putea să însemne că la nivel oficial deocamdată nimeni nu discută despre integrarea instituțiilor bancare din regiunea transnistreană în sistemul bancar moldovenesc.

XS
SM
MD
LG