Linkuri accesibilitate

România: percepția despre rolul femeii nu a evoluat mult în 30 de ani de democrație


Percepția românilor despre rolul bărbaților și femeilor rămâne una tradiționalistă, arată ultimul „Barometru de Gen”, citat de Newsweek.ro.

În proporție de 80 la sută, românii consideră că treburile casnice sunt apanajul femeilor, iar 42 la sută dintre româncele intervievate își petrec timpul liber călcând, spălând sau gătind, arată Barometrul de Gen 2018. În doar 3,5 la sută dintre cazuri, ambii parteneri calcă haine, 7,4 la sută spală haine, 10 la sută gătesc.

Deși procentele rămân de peste 50 la sută, numărul românilor care cred că femeile nu s-ar descurca într-o funcție de conducere a scăzut cu aproximativ 10 la sută, la fel ca și numărul celor care cred că este doar datoria bărbatului să aducă banii în casă.

Mai mult, românii n-ar mai vota neapărat un președinte bărbat (73 la sută în 2000, față de 46,9 la sută în 2018). Datele sunt cuprinse în „Barometrul de Gen. România 2018”, primul barometru publicat după anul 2000, reprezentativ la nivel național. Barometrul a fost realizat de FILIA și Centrul de Formare și Suport pentru o Societate Echitabilă, în colaborare cu IMAS, relatează Newsweek.ro.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG