Linkuri accesibilitate

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache și-a dat demisia


Heinz-Christian Strache
Heinz-Christian Strache

Vicecancelarul Austriei, Heinz-Christian Strache, liderul formațiunii de extremă dreapta Partidul Libertății, și-a dat demisia astăzi, la o zi după publicarea unor imagini filmate cu camera ascunsă în care este surprins promițând-i unei presupuse nepoate a unui oligarh rus contracte guvernamentale în schimbul unui sprijin financiar.

Ceva mai devreme, cancelarul Sebastian Kurz, care conduce Partidul Popular, a exclus continuarea cooperării cu Strache, fără să fie limpede deocamdată dacă scandalul de corupție va duce și la ruperea coaliției de guvernământ a celor două partide.

Scandalul a izbucnit vineri seara, când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susținerii financiare, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potențială donatoare bogată din Rusia. Filmarea cu camera ascunsă a avut loc într-o vilă de pe insula spaniolă Ibiza, în iulie 2017, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare austriece din acel an, care l-au adus pe Strache la guvernare.

Scandalul de acum a izbucnit cu zece zile înainte de alegerile europarlamentare. Opoziția social-democrată și liberală de la Viena au spus că este cel mai mare scandal din ultima jumătate de secol și au estimat că noi alegeri legislative în Austria sunt „inevitabile”.

XS
SM
MD
LG