Linkuri accesibilitate

Autoritatea electorală de la București a decis să nu prelungească votul în străinătate


Alegători români la Londra
Alegători români la Londra

La București, Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în orele serii, să nu permită prelungirea alegerilor în străinătate pentru Parlamentul European, unde mii de cetățeni români stau în rânduri imense în fața secțiilor de votare. Votul are loc până la ora 21.00, în România și în străinătate.

Prelungirea a fost cerută de Alianța USR PLUS, PMP și PNL, precum și de președintele Klaus Iohannis, care a criticat guvernarea PSD pentru „modul dezastruos în care autoritățile au gestionat procesul electoral în secțiile de votare de peste hotare”.

Motivul invocat de BEC, potrivit unor surse citate de Mediafax, este că Legea privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European prevede intervalul orar de votare, iar hotărârea Biroului de a prelungi programul nu ar putea fi făcută decât prin schimbarea legislației.

Și în Republica Moldova, după ora 17.00, la mai multe secții de votare din Capitală existau rânduri de zeci și sute de persoane.

Românii din Diaspora așteaptă ore în șir ca să poată vota, cea mai mare aglomerație înregistrându-se în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania. Mii de persoane sunt în fața secțiilor de votare la Munchen, Madrid, Londra, Castellon, Roma și în multe alte părți, iar cozile sunt în creștere pe măsură ce timpul trece.

La Bruxelles, de exemplu, reprezentanța României pe lângă Uniunea Europeană a organizat o coadă separată pentru cei veniți cu copiii la vot.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus că se va face o „evaluare”, se va lua legătura cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru a se vedea dacă din punct de vedere legal este posibilă prelungirea programului după ora 21.00. „Vom căuta să găsim alte modalități ca oamenii să nu rămână pe dinafară”, una dintre aceste fiind ca toți cei care „chiar dacă nu au intrat în secția de votare, dar sunt în curtea ambasadei sau a consulatului, să voteze”.

XS
SM
MD
LG