Linkuri accesibilitate

Negocieri post-electorale în Parlamentul European


Imagine generică
Imagine generică

Grupurile politice din noul Parlament European insistă ca unul dintre candidaţii „cap de listă” (Spitzenkandidat) să fie desemnat viitorul preşedinte al Comisiei Europene, a declarat marţi, la Bruxelles, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. Poziţia Parlamentului European va fi prezentată şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană care se reunesc marţi seară în cadru informal la Bruxelles.

Noul președinte al Comisiei Europene este propus de șefii de state și guverne din țările UE și votat de parlament. În 2014 s-a introdus sistemul candidatului „cap de listă” pentru a da alegătorilor europeni șansa de a determina, indirect, cine conduce Uniunea Europeană. Sistemul se bazează însă pe o înțelegere informală, este acceptată de o parte din țările europene, cum ar fi Germania, dar contestat de altele, de exemplu Franța.

Manfred Weber, candidatul „cap de listă” al Partidului Popular European – care rămâne fracțiunea cea mai puternică în pofida pierderilor suferite în alegerile de duminică - a afirmat că PPE este pregătit pentru orice compromis. Liderul grupului socialist din Parlament, Udo Bullmann, a insistat pe respectarea sistemului „Spitzenkandidat” şi a insistat că socialiştii europeni vor lupta pentru ca Frans Timmermans, candidatul lor „cap de listă”, să devină preşedinte al Comisiei Europene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG