Linkuri accesibilitate

ONG-uri din România sunt îngrijorate de încercarea politicului de a submina independența fundațiilor


Imagine generică
Imagine generică

În România, zece organizații neguvernamentale au adresat o scrisoare deschisă liderilor de grupuri parlamentare din Senat, în care avertizează că o modificare legislativă inițiată de Liviu Pleșoianu (PSD) poate duce la închiderea asociațiilor și fundațiilor după un criteriu subiectiv, relatează G4media. Cele zece ONG-uri critică și decizia Comisiei Juridice din Senat de a aproba proiectul de lege, pe 29 mai, într-o manieră considerată netransparentă.

Proiectul de lege prevede că un ONG poate fi dizolvat atunci când aceasta urmărește un alt scop decât cel pentru care s-a constituit. Cele zece ONG-uri arată că această prevedere „presupune o evaluare subiectivă și lasă loc de abuz sau hărțuire”. ONG-urile cer plenului Senatului să respingă proiectul.

Anul trecut, în 2018, Parlamentul de la Budapesta a adoptat un pachet controversat de legi, care era îndreptat împotriva ONG-urilor acuzate că ar „facilita imigrația ilegală”, pachet cunoscut și sub numele de „Stop Soros”. Criticate pentru că limitează arbitrar activitatea și finanțarea din străinătate a organizațiilor neguvernamentale, legile „Stop Soros” au tras după ele și decizia din iulie 2018 a Comisiei Europene de a lansa o nouă procedură de avertisment („infringement”) împotriva Ungariei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG