Linkuri accesibilitate

Raport Freedom House: liderii politici caută forme noi de represiune împotriva presei independente


Potrivit raportului Freedom House, dat astăzi publicităţii și intitulat Libertatea și Media 2019, liderii politici caută forme noi de represiune împotriva presei independente, iar acest fenomen este evident atât în democrații, cât și în țările cu regimuri autoritare. Freedom House avertizează că, în ultimii ani, în mai multe democrații fragile, lideri antidemocratici folosesc o gama largă de măsuri menite să reducă la tăcere presa independentă și să susțină presa ce le este loială.

Raportul vorbeşte despre cazul Ungariei, unde partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, „nu numai că și-a consolidat controlul asupra mediilor de informare, dar a construit o realitate paralelă, unde mesajele guvernamentale și dezinformarea se întăresc unele pe altele”. O situație similară o constată Freedom House în Serbia, cu măsurile întreprinse de președintele Aleksandr Vucici. Amândouă țările au marcat regrese importante în domeniul libertății și democrației, fiind considerate acum țări „parțial libere”.

Ungaria se plasează acum pe poziţia 70, Republica Moldova are un scor de 58 – unde cel mai bun scor, al unei țări libere și democrate este de 100.

România are scorul de 81, fiind în categoria țărilor libere.

Raportul Freedom House critică și evoluțiile din Statele Unite, unde însă legislația care apără independența presei este considerată foarte puternică, dar retorica folosită de președintele Donald Trump și criticile aduse presei au diminuat încrederea publicului în mediile de informare.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG