Linkuri accesibilitate

Guvernul ungar vrea controlul financiar asupra instituțiilor de cercetare ale Academiei


Premierul ungar Victor Orban, Budapesta, 26 mai 2019
Premierul ungar Victor Orban, Budapesta, 26 mai 2019

Guvernul ungar al premierului Victor Orban a înaintat în Parlament un controversat proiect de lege prin care vrea să preia de la Academia Ungară de Științe controlul financiar asupra institutelor de cercetare din subordinea Academiei. Proiectul, criticat drept încă o tentativă a Guvernului de a limita libertatea academică, a fost înaintat marți seară de ministrul pentru inovație, Laszlo Palkovics.

Palkovics a declarat că modificările vor asigura „o alocare a resurselor pe bază de rezultate şi vor creşte competitivitatea”. „Modificările legislative permit, în mod efectiv, controlul politic şi guvernamental total asupra reţelei de cercetare”, a contra-argumentat recent Academia de Științe, avertizând că „aceasta... pune în pericol, potenţial, independenţa cercetării ştiinţifice”.

Mii de oameni au protestat la Budapesta în urmă cu două săptămâni împotriva planului Guvernului. La începutul anului, Ungaria a fost prima țară din UE care a forțat plecarea unei instituții americane de studii înalte: este vorba de Universitatea Central Europeană, înființată de filantropul american George Soros, forțată să-și mute sediul la Viena.

XS
SM
MD
LG