Europa Liberă: În această incertitudine politică, care s-a instaurat după 24 februarie, după alegerile parlamentare, mulți se întreabă de ce întârzie deznodământul. Ultima declarație pe care o făcea șeful statului e că la ora actuală probabilitatea alegerilor anticipate ar fi de 80-90 la sută. Dvs. ce ziceți?
Nicolae Negru: „Nouăzeci la sută... Dacă ne referim la posibilitatea formării unei majorități parlamentare între PD și PSRM, eu cred că, deocamdată, e 50:50, dar nu știu dacă vor mai avea timp să fructifice această posibilitate.”
Europa Liberă: Este așteptată decizia Curții Constituționale privind termenul când ar putea fi dizolvat Legislativul și anunțate alegeri anticipate, dacă nu se formează o majoritate parlamentară, nu se desemnează un premier care să facă Guvernul, dar Igor Dodon spunea că și-ar dori ca magistrații Înaltei Curți să declare că termenul-limită să fie 21 iunie, și nu 8 iunie, cum sugerează mai mulți juriști, experți constituționali. Ce trebuie de înțeles?
Nicolae Negru: „Eu tot consider că pe 21 iunie se împlinesc cele trei luni, fiindcă zilele trebuie numărate începând cu prima zi de ședință a Parlamentului. A fost la 21 martie prima zi de ședință a Parlamentului, la 21 iunie se împlinesc trei luni. Da, într-adevăr, unii juriști, unii magistrați spun că începând de la 9 martie, fiindcă atunci au fost validate mandatele. Mandatele au fost validate, dar Parlamentul încă nu a început să funcționeze. De la validare până la începutul funcționării e nevoie de un anumit timp, până se pregătește prima ședință, până se scriu anumite documente de validare, până se înmânează aceste documente. Acesta-i punctul meu de vedere. Cum va decide Curtea, vom vedea de-acum, dar din punctul meu de vedere nu rezolvă mult data de 9 sau 21, e o diferență de 12 zile, e prea puțin pentru a negocia și pentru a împărți funcțiile, pentru a lua niște decizii; numai dacă nu s-a negociat deja undeva în culise și ceea ce se va întâmpla în fața publicului va fi o continuare a negocierilor.”
Europa Liberă: Dar ce s-ar fi negociat în culise?
Nicolae Negru: „Nu exclud că în culise Dodon și Plahotniuc au negociat ceva. De exemplu, partajarea funcțiilor, fiindcă unde se împiedică cel mai mult politicienii noștri? Nu la principii și valori, dar la funcții, că Dodon mai înainte spusese că Partidul Socialiștilor și-ar dori funcția, de exemplu, de ministru al Apărării, funcția ministrului de Externe, ministrului de Interne. Eu cred că funcția Externelor și a Apărării nu le va ceda atât de ușor Partidul Democrat, va fi fatal pentru Partidul Democrat dacă va face lucrul acesta.”
Europa Liberă: Până acum, actorul politic cel mai dur criticat rămâne a fi Blocul ACUM. A greșit, nu a greșit, și-a asumat riscuri? Ce înțelegeți Dvs.? De ce toate săgețile critice se îndreaptă în curtea Blocului ACUM?
Nicolae Negru: „De acest bloc, de fapt, depinde în cea mai mare măsură formarea unei guvernări proeuropene. De aceea, criticile se îndreaptă spre Blocul ACUM, deși înțelegem dificultățile în care se află Blocul ACUM, dar fără Blocul ACUM vom avea o guvernare nu proeuropeană, cu certitudine, vom avea o guvernare bună pentru o zonă a nimănui, așa cum spunea dl Socor chiar la Dvs. în emisiune. De aceea, cele mai multe săgeți se îndreaptă spre Blocul ACUM, fiindcă așteptările erau mari față de acest bloc. În afară de aceasta, Blocul ACUM este criticat și pentru că manifestă, pe de o parte, lipsă de profesionalism, iar pe de altă parte, manifestă o lipsă de program, să spunem așa, improvizează, azi spune una, mâine spune alta. Și chiar cu acea întâlnire cu Kozak. Ei au mers la Kozak înainte de a spune că nu vor merge, că nu știu cum vor proceda, că vor anunța, dar mie mi se pare că ei au căzut în capcana lui Kozak, mi se pare că Dodon și cu Kozak au elaborat o cursă și ei au nimerit în această cursă. Indirect a recunoscut și Dodon. Ce a spus Dodon? Că declarațiile lui Kozak i-au făcut pe liderii PAS și PPDA să meargă la această întâlnire, declarații care semănau foarte mult cu doleanțele Blocului ACUM – să se formeze o majoritate provizorie, să se anuleze sistemul electoral curent și să se organizeze alegeri anticipate. A spus dl Kozak lucrul acesta – cum să zic? – gândind sincer, că așa crede el că trebuie să se procedeze sau a spus lucrul acesta cu scopul de a-i ademeni pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase. Și acest lucru s-a întâmplat. Odată ce au auzit aceste cuvinte foarte interesante din partea dlui Kozak, imediat ei s-au grăbit și au mers. Până la urmă se dovedește că nu s-a rezolvat nimic acolo, că nu se știe, de fapt, ce gândește Kozak cu adevărat.”
Europa Liberă: Igor Dodon se mai întâlnește o dată cu Vladimir Putin. Credeți că va fi acum luată o ultimă decizie referitor la ceea ce trebuie să se întâmple în Republica Moldova? Și cum vedeți Dvs. implicarea factorului rusesc în treburile interne politice ale Republicii Moldova?
Nicolae Negru: „Venirea lui Kozak e o implicare directă, deși dl Dodon chiar spunea presei ruse că dl Kozak vine la Chișinău să vorbească despre relațiile economice dintre Rusia și Republica Moldova. Să vorbească – nóta-béne – cu un Guvern care nu există. Deci, dl Dodon mințea, presa moscovită, de asemenea, mințea. Cum să interpretăm noi sinceritatea Rusiei? Desigur că Rusia a investit foarte mult în Partidul Socialiștilor, în general s-a implicat foarte mult în alegerile din Republica Moldova. Să ne amintim chiar de acele taxe vamale sau de acele taxe care sunt impuse la produsele din Republica Moldova, suspendarea până la 1 iulie, iarăși în scop electoral a fost făcut lucrul acesta, ca cetățenii Republicii Moldova să voteze cu Partidul Socialiștilor. Acum, dl Dodon nu anunțase că merge la Sankt Petersburg. Dintr-odată, brusc, zice că pleacă acum. Pleacă într-un moment foarte fierbinte, când au rămas clipe numărate până la încheierea acestei perioade de trei luni. Ce să gândim noi dacă nu faptul că el a fost sunat de Putin sau din partea lui Putin și i-au zis: „Vino să ne întâlnim, că avem de vorbit”. Probabil, Kozak i-a raportat lui Putin ceva și Putin a rămas nedumerit sau nemulțumit și cere să vină Dodon și să clarifice aceste lucruri cu el.”
Europa Liberă: Dvs. aveți o opinie critică la adresa deputaților Blocului ACUM că s-au întâlnit cu dl Kozak. Nu ați spus ce credeți despre întâlnirea dlui Kozak cu Vladimir Plahotniuc. Va agrea Moscova o coaliție PDM-PSRM?
Nicolae Negru: „Această critică la adresa deputaților Blocului ACUM a fost nu atât de ce s-au dus ei acolo, cât modul în care s-au comportat ei în această perioadă. Ei dacă au decis ceva, trebuiau să se țină de această decizie. Au decis să nu meargă, fiindcă dl Kozak este pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene. Și e foarte corect. Și mie mi se pare că trebuiau să se țină de această decizie. Au demonstrat că nu sunt chiar întru totul serioși, că e foarte ușor să-i momești. Și a făcut-o Kozak, a făcut lucrul acesta. Eu vorbeam de improvizație din partea Blocului ACUM. Cât privește întâlnirea lui Kozak cu Plahotniuc, unii spuneau că nu e posibilă această întâlnire, fiindcă n-o să dea mâna Kozak cu Plahotniuc, că Plahotniuc este urmărit penal în Rusia. Și iarăși e logic. S-a trecut peste asta. Plahotniuc n-a vorbit că nu se întâlnește cu Kozak, de aceea întâlnirea lui cu Kozak este în favoarea PD-ului.”
Europa Liberă: Dar cine cunoaște despre ce au discutat cei doi interlocutori?
Nicolae Negru: „Nimeni nu cunoaște. Apropo, nu cunoaște nici ce s-a discutat cu Blocul ACUM, nici ce s-a discutat cu Partidul Democrat. Paradoxal, cel mai transparenți s-au dovedit a fi socialiștii. După întâlnirea lor cu Kozak, era clară poziția socialiștilor; după întâlnirea și PD-ului, și Blocului ACUM cu Kozak nu era clar nimic. Două rânduri printr-un comunicat de presă, generalități, ne-am întâlnit, am discutat... mă refer acum la ceea ce a spus PD-ul, dar eu zic că PD-ul nu a pierdut de la această întâlnire. PD-ul a câștigat, fiindcă s-a văzut că Rusia a fost nevoită să-l ia în seamă, nu a putut să-l ignore pe Plahotniuc. Presupun că chiar venirea lui Kozak la Chișinău a fost cumva condiționată de Plahotniuc cu această întâlnire. Mie mi se pare că Kozak nici nu ar fi venit, i s-ar fi închis ușa, dacă nu promitea că se va întâlni cu Plahotniuc. Această întâlnire vorbește despre posibilitatea formării unei majorități parlamentare între PD și PSRM.”
Europa Liberă: Pe placul Moscovei?
Nicolae Negru: „Da, asta-i pe placul Moscovei. Moscova vrea ceva să obțină și această guvernare PD-PSRM nu poate să nu fie în folosul Moscovei, să aibă câte un reprezentant al intereselor Rusiei la guvernare. După întâlnirea lui Dodon cu Putin, o să ne clarificăm, dar interesul Republicii Moldova e să se formeze o guvernare proeuropeană, axată pe Acordul de Asociere. O guvernare PD-PSRM nu o să fie una proeuropeană, o guvernare PD-PSRM o să fie și în detrimentul PD-ului, o să aibă și PD-ul de pierdut, numai PSRM-ul o să fie cel care câștigă dintr-o majoritate parlamentară fie cu Blocul ACUM, fie cu PD.”
Europa Liberă: Se speculase că, dacă se ajungea la o înțelegere între deputații socialiști și cei din Blocul ACUM, democrații erau gata să protesteze în stradă. Nu-i exclus că încă ar putea să aibă loc întâlnirea PDM-ului cu simpatizanții lor în Piața Marii adunări Naționale. Dvs. ce credeți și cum vedeți acest eveniment dacă se organizează de PDM?
Nicolae Negru: „E un mister și pentru mine scopul organizării acestui eveniment. Bine, ar fi putut să protesteze, nu este exclus un protest. Ceea ce nu cred eu că ar fi un așa-zis „protest” pentru a-l instala pe Plahotniuc în funcția de prim-ministru. Eu nu cred că o să meargă PD la așa ceva, fiindcă nu e în folosul PD și nimeni n-o să fie de acord. Eu cred că chiar și o majoritate parlamentară, o alianță între PSRM și PD, chiar dacă e posibilă, PSRM-ul nu va merge până acolo încât să-l accepte pe Vlad Plahotniuc prim-ministru, fiindcă pierderile electorale vor fi prea mari pentru PSRM. Chiar și așa, anumite pierderi au să aibă, dar dacă va fi o alianță sau un mariaj autorizat de Putin, desigur că electoratul va exprima o anumită nemulțumire, dar autoritatea lui Putin îi va împăca. Ei se vor împăca cu această situație, cu Plahotniuc-premier nu-i poate împăca nici măcar Putin.”
Europa Liberă: Cică ar mai exista un scenariu, că atât Igor Dodon, cât și Vlad Plahotniuc ar fi interesați de cum se împart funcțiile în continuare, ținând cont că în 2020 vor avea loc alegeri prezidențiale, cineva trebuie să fie șef de stat, cineva trebuie să fie premier și cineva trebuie să fie primarul orașului Chișinău. Admiteți că merge totul la pachet, că și aici se întâmplă ceva?
Nicolae Negru: „Evident, dacă se formează o majoritate PD-PSRM, toate chestiunile acestea nu pot fi ignorate. Noi avem alegeri prezidențiale la anul, desigur că trebuie împărțită și această funcție. Zic încă o dată: dacă se formează o majoritate, este importantă și funcția de primar al Chișinăului, fiindcă alegerile locale trebuie să aibă loc anul acesta. De aceea, da, eu cred că totul merge la pachet, se discută, se stă la masă, dacă se stă. Nu sunt excluse nici alegerile anticipate, eu zic, dar dacă se discută, nu e o discuție foarte ușoară, e o discuție foarte complicată și pentru unii, și pentru alții. Orice greșeală poate fi fatală și pentru unii, și pentru alții, mai degrabă ar merge și unul, și altul la alegeri anticipate. Și atunci când eu zic că 50 pentru și 50 împotriva alegerilor anticipate e, de fapt, 51 la 49, mai mult înclină balanța spre alegerile anticipate decât spre un deznodământ despre care vorbim noi.”