Linkuri accesibilitate

Ceremonie a aniversării debarcării aliate în Normandia cu participarea președințoilor Donald Trump și Emmanuel Macron


La ceremonia din Normandia

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi omologul său francez, Emmanuel Macron, au comemorat, alături de veterani ai celui de al Doilea Război Mondila, împlinirea a 75 de ani de la debarcarea aliată în Normandia (D-Day), într-o ceremonie desfășurată la Cimitirul American din Normandia, la Coleville-sur-Mer, din Franța.

PreședinteleTrump le-a transmis „prietenilor şi partenerilor" Americii că alianţa lor „a fost călită în focul bătăliei, pusă la încercare în război şi dovedită în binecuvântările păcii”.

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut un apel în discursul său la continuarea cooperării globale: „nu trebuie să încetăm niciodată să dăm viaţă alianţei popoarelor libere”. Macron a dat ca exemple Națiunile Unite, NATO şi Uniunea Europeană, criticate adesea de omologul său american.

O ceremonie separată a avut loc pe plaja „Juno”, unde în 1944 au debarcat 14 mii de militari canadieni. Premierul Canadei, Justin Trudeau a vorbit despre sacrificiul acestei generații de canadieni pentru „generațiile viitoare, pentru mine și pentru tine”.

Miercuri, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, atrăgea însă atenția că potrivit istoricilor, debarcarea aliaților în Normandia nu ar fi reprezentat un punct de cotitură în al Doilea Război Mondial, dacă nu s-ar fi bazat pe victoriile sovieticilor asupra Germaniei naziste, mai ales în bătăliile de la Stalingrad și Kursk.

Cu cinci ani în urmă, președintele rus Vladimir Putin fusese invitat la ceremoniile marcând 70 de la debarcarea aliată, nu și anul acesta.

XS
SM
MD
LG