Linkuri accesibilitate

Negocieri între șase premieri europeni la Bruxelles asupra numirilor în cele mai înalte funcții ale UE


Şase premieri din partea principalelor trei familii politice europene s-au întâlnit vineri, la Bruxelles, pentru a încerca să ajungă la un compromis în negocierile complicate legate de numirea candidaților pentru cele mai înalte funcții în Uniunea Europeană: președinții Comsiei și Consiliului european, coordonatorul politici externe, președinte Parlamentului și al Băncii Centrale Europene. Pe lângă criteriile politice, legate de ponderea și preferințelor țărilor membre UE, trebuie să se țină cont de rezultatul alegerilor europarlamentare din 23-26 mai și de necesitatea de a echilibra distribuirea posturilor, în baza criteriilor geografic și de gen.

Discuția de vineri seară a fost calificată drept „constructivă" de participanții care au precizat că vor continua negocierile.

Ținta discuțiilor care au loc în aceste zile la Bruxelles, este de a cădea de acord asupra unor nume până la summit-ul UE de la Bruxelles, din 20-21 iunie. Candidatul la funcția de președinte al Comisiei Europene este propus de șefii de state și guverne, dar aprobat de Parlamentul European, cu o majoritate simplă.

XS
SM
MD
LG