Linkuri accesibilitate

Rusia nu recunoaște competența Curții de Arbitraj în disputa privind apele din jurul coastelor Crimeii


Strâmtoarea Kerci

Rusia a declarat luni că nu recunoaște competența Curţii Permanente de Arbitraj (APC), în dosarul disputei cu Ucraina privind regimul juridic al apelor din jurul coastelor Crimeii, peninsulă ucraineană anexată abuziv de Rusia în 2014.

Ucraina a deschis în septembrie 2016 o acţiune în justiţie împotriva Rusiei la APC, cerând Curții de Arbitraj „să asigure respectarea drepturilor sale maritime” și să impună Federaţiei Ruse „să înceteze acţiunile ilicite din perspectivă internaţională în apele respective”. „Acest tribunal nu are competenţa de a decide în privinţa reclamaţiilor Ucrainei”, a declarat însă luni reprezentantul Rusiei în acet litigiu, ambasadorul itinerant Dmitri Lobach, în cadrul unei audieri în faţa Curţii.

Statele occidentale, care nu au recunoscut niciodată anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea de către Moscova, acuză Rusia că împiedică deliberat accesul la Marea Azov, folosită atât de Moscova, cât şi de Kiev. Această mare este împărţită între cele două ţări prin Strâmtoarea Kerci, care o separă de Marea Neagră.

XS
SM
MD
LG