Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe român crede că soluția crizei din R. Moldova ar fi „alegeri anticipate pe 6 septembrie”


Ministrul român de externe Teodor Meleșcanu

La București, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a declarat luni că prioritatea României rămâne „asigurarea parcursului european al R. Moldova”, dar că „situația explozivă de la Chișinău” ar putea fi depășită prin „întoarcerea la electorat, alegeri pe 6 septembrie potrivit Constituției. Nu vorbesc în numele MAE, e punctul meu de vedere”, a mai declarat ministrul român de externe la o conferință de presă.

„Din experiența mea, singura soluție este întoarcerea la electorat, la popor. Alegerile anticipate la 6 septembrie nu ar fi o problemă foarte mare, având în vedere că trei luni au trecut fără să se întâmple nimic”, a mai spus Meleșcanu, răspunzând întrebărilor unui ziarist. Ministrul de externe român s-a ferit să răspundă direct dacă „recunoaște guvernul Maia Sandu”, argumentând că, diplomatic vorbind, „nu există instituția recunoașterii guvernului”, ci numai a unui stat, alegerea unui guvern fiind la latitudinea fiecărei țări.

„Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor în dreptul internațional. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”.

Totodată, Teodor Meleșcanu a informat că ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a participat la întâlnirea de luni dimineață cu președintele Igor Dodon, alături de alți ambasadori ai țărilor din UE, după care i-a cerut să se întâlnească și cu liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În plus, el a declarat că toate instituțiile statului - președinție, guvern și ministerul de externe - se vor coordona, pentru a avea o poziție comună în legătură cu criza din R. Moldova.

Duminică, președintele Klaus Iohannis și guvernul român au dat publicității declarații separate, în care se pledează pentru o soluție negociată la criza de la Chișinău, continuarea reformelor și a parcursului european, în conformitate cu angajamentele asumate prin Acordul de Asociere cu UE.

XS
SM
MD
LG