Linkuri accesibilitate

Acord la nivel președințial între Washington și Varșovia pentru staționarea a peste o mie de militari americani în Polonia


Președinții Donald Trump și Andrzej Duda la întîlnirea de la Casa Albă, 12 iunie 2019.
Președinții Donald Trump și Andrzej Duda la întîlnirea de la Casa Albă, 12 iunie 2019.

Statele Unite au convenit să staționeze „mai mult de 1.000” militari americani în Polonia, într-o încercare de a contraca ceea ce autoritățile de la Varșovia consideră a fi o amenințare din ce in ce mai mare din partea Rusiei.

În declarația comună americano-poloneză, semnată de președintele Donald Trump pe 12 iunie, nu se precizează că ar fi vorba despreo prezență permanentă, ceea ce ar putea relaxa îngrijorările exprimate de Kremlin față de o prezență militară americană mai mare în apropierea frontierei sale de vest.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că înțelegerea dintre SUA și Polonia din 12 iunie este „pe deplin în acord cu angajamentele internaționale ale NATO".

„Când lumea se schimbă, trebuie să ne adaptăm pentru a ne asigura că putem continua să protejăm toți aliații”, a spus Stoltenberg .

Rusia, care a ocupat o parte din Polonia sub țari, „își arată din nou chipul imperial” prin acțiunile sale în Ucraina, a declarat președintele polonez Andrzej Duda la conferința de presă comună cu Donald Trump de la Washington.

Polonia va finanța această prezență extinsă, precum și o infrastructură militară suplimentară, inclusiv un sediu divizional din SUA.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG