Linkuri accesibilitate

Guvernul Pavel Filip a demisionat. Premierul Maia Sandu: Sperăm că decizia PD este asumată și sinceră


Actualizare 19.21 „De mâine, cu toții la muncă. Să facem din Moldova țara în care vrem să ne creștem copii, țara în care oamenii se întorc și nu mai pleacă niciodată”, a declarat vicepremierul şi ministrul de Interne Andrei Năstase pentru Jurnal TV.

Actualizare 18.56 „În sfârșit am câștigat în fața răului. Vă mulțumesc că ați fost calmi, ne-ați încurajat să mergem înainte. Sperăm că decizia PD este asumată și sinceră și nu reprezintă o capcană ca să aibă timp pentru acțiuni subversive”, a declarat prim-ministra Maia Sandu. Ca şi Dodon, ea le-a cerut judecătorilor de la Curtea Constituţională să-şi revizuiască actele pe care le consideră neconstituționale din 7-9 iunie și să-și dea demisia. Totodată, a cerut demisia procurorului general Eduard Harunjen.

Maia Sandu
Maia Sandu

„Moldova este în sfârșit liberă! Mâine o să anunț o ședință operativă. În continuare va urma o muncă grea, în care trebuie să ne implicăm cu toții. Avem de curățat instituții de funcționari corupți, ca nimeni să nu mai poată să atenteze la independența cetățenii noștri”, a adăugat Maia Sandu.

Actualizare 18.46 Ex-premierul Pavel Filip a spus că pleacă cu conştiinţa împăcată, spunând că lasă în urmă proiecte de succes, precum Prima Casa sau Drumuri bune, pentru care sunt prevăzuţi bani şi că încasările la buget sunt în creştere.

„Cred în continuare și sper că vom ajunge ziua în care această țară și oamenii ei își vor hotărî singuri soarta, nu altcineva din afara țării”, a declarat Pavel Filip. Fostul premier a menţionat că declaraţia de la ONU de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul țării ar fi grăbit căderea cabinetului condus de el. În final, a mulţumit Bucureştiului şi Kievului pentru ajutorul acordat în ultimii ani.

Actualizare 18.35 „PD, care a uzurpat puterea în stat, astăzi şi-a recunoscut înfrângerea - a declarat preşedintele Igor Dodon - Este o victorie, dar nu una finală. Nu poate demisiona Guvernul Filip pentru că el nu mai este în funcție din 8 iunie.”

Şeful statului i-a îndemnat pe judecătorii Curţii Constituţională să-şi revadă ultimele hotărâri, spunând că în caz contrar Guvernul şi Parlamentul ar trebui să-i revoce. De asemenea, le-a cerut demisia şefilor de la Procuratură şi CNA. Ultimele 7 zile le-au trebuit democraţilor să ascundă materialele care să-i compromită, a sugerat Igor Dodon.

Actualizare 18.15 Protestatarii PD îşi strâng corturile din faţa instituţiilor publice.

Protestatarii PDM îşi strâng corturile de la Guvern
Protestatarii PDM îşi strâng corturile de la Guvern

Actualizare 18.12 Ministrul Tudor Ulianovschi şi-a prezentat demisia şi şi-a luat rămas bun de la colaboratori. Potrivit unor surse din Ministerul de Externe, Ulianovschi a fost împotriva transferării sediului ambasadei de la Tel-Aviv la Ierusalim, anunţată de liderii PD.

Partidul Democrat a anunţat, după Consiliul Politic al formaţiunii, că a decis să se retragă de la guvernare, „pentru a debloca situaţia politică din ţară şi pentru a evita escaladarea situaţiei şi ajungerea la violenţe”, a declarat vicepreşedintele PD Vladimir Cebotari.

Decizia PD nu va rezolva blocajul juridic şi constituţional, a mai spus Cebotari, câtă vreme hotărârile Curţii Constituţionale rămân în vigoare, „Guvernul PSRM-ACUM funcţionând ilegal”. Vladimir Cebotari s-a arătat convins că până la urmă se va ajunge la alegeri anticipate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG