Linkuri accesibilitate

Ştiri

Andrei Năstase a confirmă că familia lui Ilan Șor a plecat vineri seară din țară cu două aeronave charter, nu și Ilan Șor

Ilan Șor (drepta), în Parlament. 21 martie 2019

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a confirmă că familia lui Ilan Șor se afla la bordul a două aeronave private care au zburat ieri de la Chișinău, la scurt timp după retragerea Partidului Democrat de la guvernare și preluarea puterii de către majoritatea PSRM-ACUM. La bordul avioanelor nu se afla însă și Șor, le-a spus Năstase jurnaliștilor, după ședința de astăzi a Guvernului Sandu. Condamnat în prima instanță în legătură cu furtul miliardului, fostul șef al Băncii de Economii Ilan Șor, primar la Orhei și deputat, are interdicție de a părăsi teritoriul R. Moldova. Năstase a mai declarat că a reușit să împiedice vineri seara plecarea din țară a altor două persoane, mergând personal la aeroport. În urma verificărilor, un avion charter și-a anulat comanda pentru care venise. „Asta vă pot spune, dar vă rog să ne înțelegeți că sunt și informații pe care nu le pot face publice în momentul de față”, a mai precizat Năstase la o conferință de presă la Guvern. Vorbind alături de Năstase, prim-ministra Maia Sandu a spus că noile autorități vor face toate verificările și vor cere repatrierea persoanelor care au plecat încălcând legea, dacă vor exista asemenea cazuri.

Vezi ultimele știri ale zilei

S-a stabilit ce criterii trebuie să îndeplinească membrii numiți de președinte în CSS

Președinta Maia Sandu a stabilit prin decret condițiile pe care trebuie să le întrunească membrii numiți de șeful statului în Consiliul Suprem de Securitate, un instrument de bază prin care președintele poate analiza activitatea guvernului și altor stricturi în domeniul securității naționale. Potrivit decretului publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, aceste persoane trebuie să dețină cetățenia R. Moldova, să cunoască limba română, să nu aibă antecedente penale nestinse și să se bucure de o reputație ireproșabilă. Odată numite, ele vor putea primi acces la secretul de stat, se mai spune în decret. Consiliul mai are și membri din oficiu, ca președintele parlamentului, primul ministru, directorul Serviciului de Informații și Securitate sau procurorul general.

Învestită în funcție cu aproape o lună în urmă, președinta Sandu a spus că una din principalele amenințări la adresa securității naționale a R. Moldova este corupția. Ea a moștenit însă un Consiliu Suprem de Securitate ai cărui membri din oficiu i-au fost în majoritatea cazurilor rivali.

În Rusia, poliția a intervenit în forță împotriva protestatarilor care cer eliberarea lui Alexei Navalnîi

În Rusia, poliția a intervenit sâmbătă împotriva miilor de protestatari care au ieșit în stradă în zeci de orașe pe un ger crâncen pentru a cere eliberarea lui Aleksei Navalnîi, opozantul arestat luni, care riscă ani de detenție. Se relatează despre sute de persoane reținute și altercații. Organizația neguvernamentală pentru monitorizarea protestelor, OVD-Info, spune că au fost reținute cel puțin 60 de persoane la Moscova și peste 50 în Sankt Petersburg, în timp ce numărul celor reținuți în orașele din estul Rusiei s-ar apropia de 300. În orașul siberian Iakutsk, sute de oameni au ieșit la protest pe un ger de – 50 de grade Celsius.

La protestul din capitala rusă a fost reținută și Liubov Sobol, jurista Fundației Anticorupție a lui Navalnîi.

„Kremlinul a avut un atac de panică și ordonă reținerea tuturor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

În ajunul demonstrațiilor, autoritățile ruse au avertizat că vor „suprima imediat” orice întrunire neautorizată. Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea sa la Moscova din Germania, unde a fost tratat în urma otrăvirii de vara trecută cu gaz neurotoxic Noviciok. El crede că otrăvirea sa din august 2020 a fost ordonată de liderul rus Vladimir Putin. Kremlinul respinge orice implicare în incident. Opozantul a revenit în Rusia în ciuda faptului că arestarea sa era previzibilă, spunând că nu vrea să dea satisfacție celor care îl vor eliminat din viața politică rusă.

Declararea ca neconstituțională a legii privind statutul limbii ruse criticată la Moscova

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt la Ministerul rus de Externe

Ministerul rus de externe a criticat aspru decizia Curții Constituționale de la Chișinău de a declara neconstituțională recent adoptata lege privind statutul limbii ruse. Purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, a spus vineri la Moscova că de acest statut depind „stabilitatea socială a Republicii Moldova și rezolvarea diferendului transnistrean”. Zaharova a mai spus că decizia instanței moldovene ar contrazice promisiuni electorale ale noii președinte, Maia Sandu, despre faptul că va face tot ce-i stă în puteri pentru a asigura drepturile lingvistice ale minorităților etnice. „La o lună de la învestirea ei, aceste promisiuni au fost încălcate”, a spus Zaharova, sugerând că șefa statului moldovean ar avea vreun cuvânt de spus în deciziile Curții Constituționale. Vineri, ministerul moldovean de externe a condamnat critici asemănătoare lansate de ambasada rusă la Chișinău, spunând că pot fi „calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”. Reacția Moscovei urmează unei poziții similare exprimate de fostul președinte moldovean Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, care a amenințat cu proteste în fața președinției de la Chișinău. Președinta Maia Sandu nu a comentat decizia Curții Constituționale sau criticile Moscovei și ale socialiștilor.

În Rusia au loc manifestații pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi

În zeci de orașe ale Rusiei, au loc sâmbătă demonstrații ale suporterilor lui Aleksei Navalnîi care cer eliberarea opozantului din detenție. Navalnîi a fost reținut pe 17 ianuarie, la revenirea sa la Moscova din Germania, unde a fost tratat în urma otrăvirii de vara trecută cu gaz neurotoxic Noviciok. Protestele de sâmbătă au început în orașe din Extremul Orient al Rusiei, cele mai mari având loc în Habarovsk, Vladivostok, Novosibirsk. Organizația neguvernamentală OVD-Info care monitorizează protestele din Rusia spune că polița a reținut zeci de protestatari, inclusiv jurnaliști. În ajunul demonstrațiilor, autoritățile ruse au reținut cel puțin cinci activiști, inclusiv membri ai Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, avertizând că vor „suprima imediat” orice întrunire neautorizată. Navalnîi crede că otrăvirea sa din august 2020 a fost ordonată de liderul rus Vladimir Putin. Kremlinul respinge orice implicare în incident. Opozantul a revenit în Rusia în ciuda faptului că arestarea sa era previzibilă, spunând că nu vrea să dea satisfacție celor care îl vor eliminat din viața politică rusă.

Câteva mutații ale noului coronavirus cauzează noi îngrijorări în legătură cu pandemia

Câteva versiuni noi ale coronavirusului apărute în țări ca Brazilia, Africa de Sud și Marea Britanie cauzează noi îngrijorări în legătură cu pandemia, în ciuda avansării campaniilor de vaccinare. Experții în domeniul sănătății spun că cele trei tulpini noi de Covid-19 se transmit mai rapid decât originalul, împovărând excesiv sistemele sanitare ale țărilor afectate. Versiunea nouă din Marea Britanie a dus deja la o explozie a numărului de cazuri de infectare și la creșterea numărului de decese, țara fiind de săptămâni în carantină. Consilierul științific șef al guvernului britanic, Patrick Vallance, a spus, pe 22 ianuarie, că există dovezi ale faptului că noua variantă a virusului prezintă un risc sporit pentru sănătatea celor infectați, dar este nevoie de mai multe date pentru concluzii definitive. Vaccinurile existente ar oferi protecție și în fața versiunii britanice a virusului. Apar însă îngrijorări tot mai mari în legătură cu eficiența vaccinurilor în cazul tulpinilor sud-africană și braziliană.

Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru achiziția a două milioane de doze de vaccin Sputnik-V

Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru achiziția a două milioane de doze de vaccin Sputnik-V, devenind prima țară membră a Uniunii Europene care cumpără preparatul rusesc de imunizare împotriva Covid-19. Vorbind vineri la Moscova, ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto a spus că vaccinul va ajunge în Ungaria în câteva tranșe, fără să precizeze când. Szijjarto a mai spus în marginea convorbirilor purtate cu omologul său rus Serghei Lavrov că prima tranșă va fi suficientă pentru vaccinarea a 300 de mii de oameni. În afară de vaccinurile aprobate deja în Uniunea Europeană (Pfizer/BioNTech, Moderna), autoritățile sanitare ale Ungariei au aprobat de urgență vaccinul britanic AstraZeneca și Sputnik-V. Dar în cazul vaccinului rusesc aprobarea trebuie reînnoită în 6 luni. Agenția Europeană pentru Medicamente încă nu a aprobat folosirea vaccinului rusesc.

Procesul de impeachment al lui Donald Trump începe în Senatul SUA în a doua săptămână din februarie

Procesul de impeachment al fostului președinte american Donald Trump urmează să înceapă în Senatul Statelor Unite în a doua săptămână a lunii februarie, a anunțat de liderul majorității democrate din Senat, Chuck Shumer, în urma convorbirilor cu republicanii. Trump este acuzat de „incitarea insurecției din 6 ianuarie”, când suporterii săi au luat cu asalt clădirea Congresului, iar cel puțin 5 oameni și-au pierdut viață. Șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, intenționează să trimită Senatului textul acuzațiilor împotriva lui Trump (articolele pentru impeachment) pe 25 ianuarie. Trump este primul președinte din istoria Statelor Unite care este supus procedurii de impeachment de două ori și primul care este judecat după ce și-a încheiat mandatul. El a părăsit Casa Albă pe 20 ianuarie, plecând la stațiunea sa din Florida, fără să asiste la ceremonia depunerii jurământului de către succesorul său, Joe Biden. A mai devenit astfel și primul președinte american din ultimii peste 150 de ani care lipsește de la ceremonia inaugurării președintelui nou. Camera Reprezentanților a votat săptămâna trecută pentru inculparea lui Trump în legătură cu violențele din 6 ianuarie. Unii democrați ar vrea ca procesul care se mută în Senat să decurgă mai rapid, dar calendarul anunțat deja ar permite Senatului să confirme mai întâi în funcție membri ai noii administrații nominalizați de președintele Biden și să examineze masuri legislative stringente propuse de acesta, inclusiv noi ajutoare economice pentru americanii care au suferit în urma crizei de coronavirus.

Statele Unite: Generalul în retragere Lloyd Austin, confirmat ministrul apărării de către Senat

Generalul Lloyd Austin, vorbind în Comitetul pentru servicii armate din Senat. Washington, 8 martie 2016

La Washington, Senatul Statelor Unite l-a confirmat pe generalul în retragere Lloyd Austin ca ministrul apărării în administrația președintelui Joe Biden. El devine astfel primul șef afro-american al Pentagonului. „New York Times” scrie că generalul în vârstă de 67 de ani a deținut deja mai multe funcții de mare răspundere pentru teatrele de operațiuni din Irak, Yemen, Afganistan și Siria și se bucură de respect „în întreaga armată” a Statelor Unite. Congresmenii au aprobat vineri exceptarea lui Austin de la o prevedere legală care impune o „pauză” de șapte ani de la retragerea din armată până când un fost militar poate ocupa o asemenea funcție guvernamentală – o lege menită să asigure controlul civil asupra forțelor armate.

Nancy Pelosi intenționează să trimită Senatului dosarul de impeachment împotriva lui Donald Trump pe 25 ianuarie

Democrata Nancy Pelosi la conducerea Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite

Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, democrata Nancy Pelosi, intenționează să trimită Senatului articolul de impeachment împotriva lui Donald Trump luni, 25 ianuarie, deschizând oficial procesul împotriva fostului președinte pentru incitarea mulțimii să atace Congresul, la 6 ianuarie, sau pentru „incitare la insurecție”. Nu este limpede cât de repede ar putea merge procesul. Republicanii au cerut o amânare de două săptămâni, ca să-i dea timp lui Trump să-și pregătească apărarea, iar unii democrați ar fi de acord, preferând să se ocupe în perioada imediat următoare de consolidarea noii administrații, a lui Joe Biden, și de măsurile anti-pandemie ale acesteia. Este posibil, de aceea, ca audierile propriu-zise să înceapă la mijlocul lunii februarie.

Doi adolescenți belaruși au fost condamnați la închisoare pentru că au pictat slogane anti-prezidențiale pe scuturile forțelor de ordine

Sofia Malașevici, în mijloc, 14 ianuarie 2021

Un tribunal din Minsk i-a condamnat pe doi adolescenți la închisoare pentru că pictaseră slogane anti-prezidențiale pe scuturile forțelor de ordine, în timpul unor proteste. Sofia Malașevici a primit doi ani de închisoare, iar Țihan Kliukaci – un an și jumătate. Ambii au 18 ani și sunt studenți la Brest. Malașevici a fost declarată vinovată de huliganism, insultarea publică a președintelui Alexandr Lukașenka și acțiuni împotriva ordinii publice. Kliukaci a fost învinuit numai de acțiuni împotriva ordinii publice. În incidentul incriminat, Malașevici a pictat cu sprayul slogane anti- Lukașenka, iar Kliukaci a filmat-o cu telefonul mobil.

Agenția Națională de Integritate respinge reproșurile aduse de liderii democrați

Imagine generică

Agenția Națională de Integritate (ANI) a respins reproșurile aduse într-un briefing de presă de liderul PD, fostul premier Pavel Filip, care o acuza că ar „teroriza” membrii formațiunii sale, de la țară, mai ales, ca să-i oblige, prin controale nejustificate, să iasă din partid. Liderul PD a propus modificări în funcționarea ANI, pentru eliminarea acestei presupuse practici. În replică, ANI a spus într-un comunicat că niciun control nu se face din comandă politică. „Rugăm insistent actorii politici (...) să nu implice instituția noastră în acțiuni de imagine sau răfuieli politice”, se mai spune în comunicatul de presă citat de IPN.

Japonia și CIO dezmint știrile despre o posibilă nouă amânare a Jocurilor Olimpice de la Tokio

Japonia și Comitetul Internațional Olimpic (CIO) au dezmințit știrile despre o posibilă nouă amânare a Jocurilor Olimpice de vară de la Tokio, care trebuiau să se țină anul trecut, dar au fost reprogramate din cauza pandemiei de COVID-19 pentru anul acesta. Un purtător de cuvânt al guvernului Japoniei a spus că nu este „nici un adevăr” într-un articol apărut în ziarul britanic „Times”, iar competiția va începe la 23 iulie. La rândul lui, CIO a dat publicității o declarație de presă în care dezminte știrea amânării, adăugând că vor fi luate toate măsurile de precauție, în condițiile pandemiei. Pe aceeași temă, comitetele olimpice din Australia și Statele Unite au spus că merg înainte cu pregătirile pentru olimpiada din capitala niponă.

Fost comandant militar bosniac condamnat pentru crime de război

Sakib Mahmuljin, fost general al Armatei din Bosnia și Herțegovina

Un fost comandant militar bosniac a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru crimele săvârșite sub comanda sa de luptători voluntari islamiști în timpul războiului bosniac din anii 1992-1995.

Un tribunal din Sarajevo a decis vineri, 22 ianuarie, că Sakib Mahmuljin, de 68 de ani, este vinovat de moartea a peste 50 de prizonieri de etnie sârbă în regiunile nord-estice Vozuca și Zavidovic, în ultima parte a războiului. Victimele au fost ucise de membrii grupării „El Mujahid", alcătuită din voluntari islamiști veniți din Africa de Nord și din unele țări occidentale, care fuseseră încorporați în armata musulmanilor bosniaci. Mahmuljin a fost arestat în decembrie 2015 și a fost pus în libertate pe cauțiune, fiind inculpat în ianuarie, 2016. El este unul din puținii comandanți ai musulmanilor bosniaci condamnați pentru crime de război în conflictul soldat cu peste 100.000 de morți.

R. Moldova: 17 decese din cauza COVID-19 și 514 cazuri de infectare

Autoritățile moldovene au informat vineri despre alte 514 cazuri de infectare cu COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore, ca și despre 17 noi decese. În perioada vizată s-au efectuat 2373 de teste. Bilanțul total al infectărilor înregistrate în R. Moldova de la începutul pandemiei a ajuns la 155.302. În spitalele moldovenești sunt internați în prezent peste 2000 de pacienți cu COVID-19, dintre care 226 în stare extrem de gravă, 39 fiind conectați la respirație artificială.

Ministerul de Externe condamnă criticile ambasadei ruse în ce privește decizia Curții Constituționale

Ambasadorul rus Oleg Vasnețov

Ministerul moldovean de Externe a condamnat criticile ambasadei ruse la adresa respingerii de către Curtea Constituțională a unei legi care ar fi mărit rolul limbii ruse în R. Moldova. Într-un comunicat de presă MAEIE de vineri, se spune, fără să fie numită explicit ambasada rusă, că „reprezentanțele diplomatice” sunt rugate „să manifeste respect față de legile, regulamentele și instituțiile statului de acreditare și să se abțină de la comentarii, care ar putea fi calificate ca ingerințe în treburile interne ale statului”.

Declarație vine după ce ambasada rusă criticase decizia de joi a CC, comparând-o cu „șovinismul anti-rus” din anii 80 și 90 ai secolului trecut. Decizia CC a fost criticată și de fostul președinte moldovean cu vederi pro-ruse Igor Dodon, liderul socialiștilor, care a avertizat că vor fi proteste de stradă.

Rusia și NATO au salutat anunțul Statelor Unite de prelungire cu cinci ani a acordului Noul START

Protestatari la Belin împotriva înarmării. 30 iulie 2020

Rusia și NATO au salutat, separat, oferta Statelor Unite de prelungire cu cinci ani a acordului Noul START, singura înțelegere privind controlul armamentului nuclear în care sunt cuprinse Rusia și Statele Unite. Rusia a avertizat însă în reacția ei că succesul propunerii noii administrații de la Washington depinde și de „detalii”, pe care Kremlinul urmează să le „studieze”. Într-o declarație de presă, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că vede oferta americană ca „începutul unei consolidări viitoare a controlului armamentelor”. Tratatul Noul START, intrat în vigoare în 2011, limitează la 1.500 numărul de focoși nucleari pe care îi pot avea rușii și americanii, iar numărul de sisteme de lansare – la 800. Administrația lui Donald Trump a negociat cu Moscova prelungirea tratatului, dar nu a ajuns la vreo înțelegere, inclusiv pentru că a insistat ca în acord să fie invitată și China.

Poliția moldoveană a aplicat opt amenzi pentru comercializarea obiectelor de unică folosință din plastic

Poliția moldoveană a aplicat de la începutul anului opt amenzi pentru comercializarea unor obiecte de unică folosință din plastic. Potrivit „Ziarului de Gardă”, suma totală a amenzilor a fost de 33.000 de lei. Din 1 ianuarie 2021, este interzisă utilizarea și comercializarea pungilor și veselei din plastic, precum și a bețișoarelor de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile. În primele zile ale anului curent, deputatul PAS Dumitru Alaiba, care a inițiat interzicerea prin lege a unor obiecte de plastic de unică folosință în R. Moldova, a cerut structurilor statului să asigure aplicarea legii, care părea să fie ignorată de mulți agenți economici. Potrivit IPN, Alaiba a spus că nu exclude posibilitatea ca ignorarea interdicției să reflecte „interesele principalilor jucători de pe această piață”. Alaiba a mai spus că de implementarea legii ar răspunde Ministerul de Interne, care, însă, „a preferat să facă cu totul altceva”. Legea prevede că din 1 ianuarie 2021, persoanele fizice vor fi amendate cu sume de până la 4.500 de lei pentru utilizarea și vânzarea pungilor și veselei din plastic, iar persoanele juridice vor fi amendate cu până la 12.000 de lei.

Germania va oferi R. Moldova 10 milioane de euro pentru apeducte în satele din centrul țării

Panoul informativ la Sângerei. Imagine generică

Republica Moldova va primi 10 milioane de euro pentru extinderea serviciilor de alimentare cu apă în zonele rurale. IPN relatează că Ministerul Finanțelor și Banca de Dezvoltare a Germaniei au semnat acordul suplimentar de finanțare și acordul de grant pentru finanțarea proiectului „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare, Moldova Centru, faza 2”. În baza lui, urmează că fie conectate cinci localități rurale la apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași. De asemenea, acordul prevede oferirea serviciilor de consultanță Agenției de Dezvoltare Regională Centru, precum și servicii de expertiză pentru sprijinirea operatorilor de apă din raioanele Strășeni și Călărași în extinderea zonei de aprovizionare și în procesul de restructurare.

Într-o discuție cu Putin, președintele Consiliului European cere eliberarea lui Navalnîi

Kirov: protest individual pentru eliberarea lui Alexei Navalnî, 22 ianuarie 2021.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a discutat la telefon cu președintele rus Vladimir Putin, cerându-i eliberarea imediată din închisoare a opozantului Alexei Navalnîi. Potrivit unui comunicat de presă, Michel a mai spus că Uniunea Europeană cere nu numai eliberarea lui Navalnîi, dar și deschiderea unui anchete transparente privind tentativa de asasinat împotriva lui de anul trecut.

Pe de altă parte, poliţia din Moscova a atenţionat vineri că orice manifestaţie ilegală „va fi reprimată'', cu o zi înainte de manifestaţiile neautorizate anunţate în Rusia pentru susţinerea opozantului Aleksei Navalnîi. El a fost arestat în weekendul trecut, la revenirea în țară din Germania, unde s-a tratat după ce fusese otrăvit în vară cu Noviciok.

Tot vineri, un tribunal moscovit a condamnat-o la nouă zile de închisoare pe secretara de presă a lui Navalnîi, Kira Yarmîș, pentru chemarea la adunări publice neautorizate pentru sâmbătă, 23 ianuarie.

Alexandru Slusari: Declarația PAS care să asigure declanșarea anticipatelor nu are valoare juridică

Alexandru Slusari, Platforma DA, în studioul Europei Libere. Chișinău, 17 noiembrie 2020

Deputatul Platformei DA, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că fracțiunea pe care o reprezintă va vota, cel mai probabil, declarația propusă de PAS privind necesitatea dizolvării Parlamentului și declanșării alegerilor anticipate. El a avertizat însă că efectele juridice ale unei astfel de declarații sunt nule, notează IPN.

Partidul Acțiune și Solidaritate, fostul partid al președintei Maia Sandu, propune ca la prima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară-vară să fie votată declarația cu privire la necesitatea dizolvării Parlamentului. Potrivit acestei declarații, deputații urmează să se angajeze să nu participe la ședința în timpul căreia va fi examinată chestiunea cu privire la aprobarea programului de guvernare al executivului și acordarea votului de încredere guvernului. Prima ședință a Parlamentului din noua sesiune este programată pe 1 februarie, iar pentru a declanșa alegeri anticipate deputații trebuie să respingă de două ori lista noului guvern propusă de persoană însărcinată de președintele țării cu formarea executivului.

Igor Dodon, liderul socialiștilor - partidul cu cea mai mare fracțiune parlamentară - , a avertizat însă vineri că deputații socialiști ar putea totuși vota viitorul guvern pentru a forța adoptarea unei forme amendate a legii care ar acorda un statul special limbii ruse. Asta după ce joi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea pe această temă adoptată în decembrie, la ultima ședință maraton a Parlamentului din sesiunea de iarnă.

În decembrie, socialiștii au format o majoritate informală cu gruparea Pentru Moldova, creată în jurul Partidului Șor, care a adoptat o serie întreagă de legi controversate, între care și cea privind statutul special al limbii ruse.

Consultări ale șefului misiunii OSCE, în pregătirea vizitei la Chișinău a reprezentantului special pentru conflictul transnistrean

Punct de trecere spre regiunea transnistreană.

Reprezentantului special pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Thomas Mayr Harting se va afla la Chișinău în perioada 26-28 ianuarie.

În pregătirea vizitei, șeful Misiunii OSCE, Claus Neukirch, a avut discuții cu vicepremierul pentru reintegrare de la Chișinău, Olga Cebotari, cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dar și cu liderul PSRM, Igor Dodon.

La întrevederea cu vicepremierul pentru reintegrare, Olga Cebotari, s-a vorbit despre convocarea a trei reuniuni ale grupurilor de lucru săptămâna aceasta, inclusiv în domeniul sănătății și al transportului rutier.

La întrevederea cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, șeful misiunii OSCE a ridicat problemele privind drepturile omului și a salutat decizia autorităților de la Tiraspol de a retrage punctele de control suplimentare instalate în contextul pandemiei.

De asemenea, OSCE anunță că șeful Misiunii a discutat și cu liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, despre procesul de soluționare a diferendului transnistrean în 2021.

Liderul PSRM, Igor Dodon amenință cu proteste ale vorbitorilor de rusă

Liderul PSRM, fostul președinte Igor Dodon.

Liderul Partidului Socialițtilor, Igor Dodon amenință cu proteste după ce joi Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea care oferă statut special limbii ruse.

În cadrul unei intervenții live pe rețelele de socializare, Igor Dodon a menționat că săptămâna viitoare vorbitorii de limbă rusă vor organiza proteste în masă în mai multe localități, care ar putea culmina cu un protest de amploare în Chișinău, iar PSRM va înregistra un alt proiect pentru a apăra statutul limbii ruse.

În semn de protest față de decizia Curții Constituționale, Igor Dodon a vorbit în limba rusă.

Totodată Dodon a avertizat că fracțiunea socialiștilor din Parlament ar putea vota un guvern propus de Maia Sandu, chiar dacă anterior atât el cât și fruntași ai Partidului Socialiștilor s-au pronunțat în repetate rânduri pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Fluxul transfrontalier a scăzut cu 70% în 2020

Vama Leușeni, intrarea în Republica Moldova, iulie 2020.

Fluxul transfrontalier de persoane înregistrat de către Poliția de Frontieră, în perioada anului 2020, indică o scădere cu 70% față de anul 2019, comunică MOLDPRES. Datele au fost făcute publice în cadrul unei ședințe de bilanț prezidată de către conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu participarea ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, notează sursa citată.

Ungaria, prima țară din UE care autorizează vaccinul Sputnik V

Coadă la centrul de vaccinare din magazinul GUM. Rusia a lansat de o lună campania națională de vaccinare anti Covid-19 cu vaccinul Sputnik V. Moscova, 21 ianuarie 2021.

Ungaria este prima țară din UE care a autorizat vaccinul rusesc anti Covid-19, Sputnik V și negociază acum cu Moscova importul de doze. Ministrul ungar de externe va pleca vineri în Rusia.

„Vrem să utilizăm numai vaccinuri care au fost deja testate pe milioane de oameni, care sunt sigure și eficiente” se arată într-un comunicat al guvernului ungar. Licența pentru Sputnik V, eliberată miercuri, este valabilă pentru șase luni. Țările din UE pot autoriza separat vaccinuri care nu au încă aprobarea Agenției Europene a Medicamentelor.

Decizia guvernului Orban a fost salutată la Moscova drept un „gest simbolic” foarte important care ar contracara ceea ce Rusia consideră că ar fi campania de dezinformare dusă în Occident împotriva vaccinului Sputnik V.

Institutul Național pentru Medicamente și Alimente de la Budapesta a autorizat și vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford împreună cu compania AstraZeneca, a anunțat guvernul ungar. Acest vaccin așteaptă acum omologarea pentru comercializare din partea Agenției Europene a Medicamentelor. „Putem începe vaccinările cu acest produs numai când UE aprobă importul” a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar într-o postare pe Twitter.

Sondaj IRES: Doar 4 din 10 români vor să se vaccineze anti-Covid

Sondajul IRES a fost făcut între 13-15 ianuarie 2021

Aproape 80 % dintre români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri, în timp ce 18% au o părere proastă sau foarte proastă, arată ultimul sondaj IRES publicat joi.

Cercetarea arată o creștere semnificativă a celor care vor să se vaccineze anticoronavirus. Astfel, 41% dintre repondenți spun că se vor vaccina sigur, ceea ce arată o dublare a procentului, comparativ cu luna decembrie, când aproximativ 25% doreau vaccinarea.

Nehotărâți sunt în proporție de 36% - 25% probabil se vor vaccina, 9% probabil nu se vor vaccina și 2% sunt nehotărâți la momentul derulării studiului.

Persoanele nehotărâte sunt mai curând femei, persoane ocupate, care utilizează internetul și rețelele sociale. Pe măsură ce scade vârsta, crește nivelul de educație și cel al veniturilor, respondenții spun în proporții mai mari că sunt nehotărâți cu privire la vaccinare.

Aproape 80 % dintre cei intervievați au aflat despre campania de informare privind vaccinarea anti COVID-19.

Sondajul mai arată că 90% s-au vaccinat pe parcursul vieții lor cel puțin o dată, dar 60% doar cu vaccinurile obligatorii, în timp ce alți 31% s-au vaccinat și cu alte vaccinuri decât cele obligatorii.

În același timp, 6% declară că nu s-au vaccinat niciodată, aceștia provenind în proporții mai ridicate din rândul celor cu nivel scăzut de educație, neocupați și din mediul rural.

Ale rezultate ale sondajului:

  • Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.
  • Mai mult de jumătate cunosc, în acest moment, pe cineva bolnav de COVID-19 sau au fost ei înșiși infectați.
  • Dintre aceștia, aproape un sfert cunosc pe cineva care a decedat.
  • Repondenții sunt mai îngrijorați de infectarea cu COVID – 19 pentru familia lor decât pentru ei înșiși.
  • Campania națională de vaccinare este percepută drept bine și foarte bine organizată de 51% dintre participanții la sondaj, iar 44% o consideră slab sau foarte slab organizată.
  • Nivelul mai crescut de educație și de venituri este în directă corelație cu opinia favorabilă despre campania de vaccinare.
  • Doar unul din zece respondenți a auzit/văzut informații privind vaccinarea la medicul de familie.
  • 50% cred că vaccinurile anti COVID-19 aprobate în UE sunt sigure și eficace.
  • 80 % sunt informați corect cu privire la numărul de doze necesare pentru imunizarea împotriva COVID-19, iar jumătate știu că există diferențe între cele două vaccinuri disponibile, în prezent, în România.

Sondajul IRES a fost realizat telefonic în perioada 13-15 ianuarie 2021 pe un eșantion de 1.512 persoane și are o marjă de eroare de ± 2,5%.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG